Jelenlegi hely

Bizonyítani akar nekünk, pedagógus szülőknek

22 éves artistalányom kiment Angliába utazó cirkusszal 8 hónapra. Hogyan tartsam benne a lelket, hogy maradjon vagy ne maradjon, mert ezt ő választotta 1 év itthoni " vergődés" után. Embertelen körülmények közt tartják őket, nem is fizetnek túl jól, de tudom, meg akarja nekünk mutatni, hogy milyen kitartó... bizonyítani akar nekünk, pedagógus szülőknek. Egyetemre nem volt hajlandó menni, pedig 3 emelt érettségije van, mondván nem tudja, mi szeretne lenni. Okos, ertelmes lány, aki arra vágyik, hogy elismerjék. Közben a féltestvére, aki 32 éves, ideköltözött, bár sosem lakott nálunk. Úgy vélem, ez a helyzet különösen bántja a lányomat. Szeretik egymást, de a testvéri féltékenység erősen megvan. Nekem anyaként a szívem szakad meg... naponta beszélünk online. Mikor, mivel teszek jót? Hogyan támogassam? Ő egyre rosszabb állapotban van, önmagával és a számával elégedetlen. Mindig is súlyproblémával küzdött. Az énképe szerintem nem reális. A szeretethiányt mondogatja leginkább mostanában. Ezzel engem is felkavar... borzasztóan szeretném
őt boldognak látni. Amikor kiment, akkor is azt mondtuk neki, csináljad, ha ettől boldogabb leszel... de nem lett az. Köszönöm, ha elgondolkodik valaki a gondomon, és segít a megoldásban.

Kedves Hölgyem!

Nincs is annál nehezebb, mint amikor egy szülő boldogtalannak látja a gyerekét. Mégis, egy felnőtt ember helyett nem lehet másvalaki boldog. Mert hiába a lánya, már 22 éves, felnőtt nő. Érthető, hogy abban szeretné támogatni, hogy boldog legyen, de azt, hogy mi teszi őt boldoggá, az ő útja kijárni. Senki más nem találhatja ki helyette, hogy mitől lesz önmagával elégedett. Ahogy azt is neki kell kitalálni, hogy “mi lesz, ha nagy lesz”. Ez nagyon nehéz út, gyakran látjuk a fiatalokat, ahogy vergődnek ebben a dilemmában. Mégis ő lesz az, aki azt az életet éli, más nem dönthet helyette. Abban lehet őt erősíteni, hogy a cél önmaga megtalálása, és nem feltétlenül az a kudarc, ha valamit nem csinál végig. Hogy tekintsen erre az időszakra, mint egy kísérletre, ahol kipróbálja magát, és eldönti, hogy az élete mi köré szerveződjön.

Emellett támogatnám, hogy keressen fel pszichológust, Angliában számos magyar kolléga dolgozik, illetve skype lehetőséget is fog tudni találni. Ha egyre rosszabbul van, magányosnak érzi magát, elakadt az úton, egy szakember segítsége fontos kapaszkodó lehet.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.