Jelenlegi hely

Beteges féltékenység?

Lassan 3 éve vagyunk együtt a párommal. Ez idő alatt a veszekedés dominált a kapcsolatunkban, a féltékenységemből adódóan. Nő vagyok és a párom is nő. Neki volt előttem férfiakkal kapcsolata, nekem kevésbé. A féltékenységem sokszor abból adódik, hogy azáltal ítélem
meg őt, hogy mennyi férfival volt “dolga”. Nőkre nem vagyok féltékeny. Folyton azért aggódok, hogy el fog hagyni egy férfiért. Egyszerűen nem tudok teljes mértékig megbízni benne, mindig kételkedem abban, hogy hova megy, kivel, mit csinál... Ha dolgozom, többször is felhívom, csak hogy meggyőződjek arról, hogy épp nem valami férfival van. Sokszor a múltjával bántom őt, és akkor nagyon összeveszünk. Szinte naponta felteszem neki a kérdést, hogy hiányzik-e neki egy férfi, akár szexuálisan. Ilyenkor mindig kiakad, hogy ha hiányozna neki, akkor nem lenne velem. Sokszor azt mondja, hogy betegesen féltékeny vagyok, de már én is kezdem érezni, hogy valami nincs rendben velem. Mitévő legyek?

Kedves Kérdező!

Fontos lenne átgondolnia, hogy milyen félelmek állnak a féltékenység hátterében. Legtöbbször a másik elvesztésétől való félelem, illetve az önmagunk értékességének megkérdőjelezése a mögöttes érzések. Mindeközben pedig egy nagyon romboló érzésről beszélünk, hiszen hiába a másik elvesztésétől való félelem van a háttérben, az állandó számonkérések, bizalmatlan környezet gyakran vezet a kapcsolatok felbomnlásához. Ami pedig tovább erősíti a kört: engem tényleg nem lehet szeretni. Azok az érzések, “képességek”, melyek a párkapcsolatban létezéshez nélkülözhetetlenek, gyerekkorunk óta bennünk alakuló érzetek. Az az érzés, hogy szerethető vagyok, hogy a másik ember vágyhat rám, akarhat velem lenni, nagyon korai lenyomatok egy ember életében. Ezeket nem lehet tudatosan alakítani. Megteheti, hogy önuralmat gyakorol, és amikor szíve szerint ellenőrizné, számon kérné a párját, inkább elszámol háromig, és nem teszi. De a szorongató érzés ottmarad. Ilyenkor érdemes pszichológust felkeresni, aki segít abban, hogy ezeket a korai hiányokat korrigálják, és kialakuljon egy stabil képe önmagáról, ami képessé teszi Önt arra, hogy biztonságban érezze magát egy szeretetkapcsolatban.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.