Jelenlegi hely

Azt hiszem, többet érzek barátságnál

15 éves lány vagyok, és azt kezdtem el érezni, hogy talán vonzódom a legjobb barátnőmhöz. Nem tudom, hogy szerelmes vagyok-e belé, de amikor beszélünk, meg akarom fogni a kezét vagy az ajkát nézem, és az az érzésem támad, hogy ő a leggyönyörűbb lány, akit valaha láttam. Nagyon össze vagyok zavarodva, mert mostanában a fiúk egyáltalán nem érdekelnek, és többször is azon kaptam magam, hogy arra gondolok, milyen lenne egy lánnyal járni. A legjobb barátnőmmel nekünk természetes, hogy néha megpusziljuk egymást, naponta többször ölelkezünk, vagy néha megfogjuk egymás kezèt, és mindketten becenevet adtunk a másiknak, amit csak mi mondunk egymásnak. (Nem tudom ez másoknál mennyire természetes).
Én azt hiszem, többet érzek barátságnál. Ez lehet attól, hogy eddig a fiúkban csak csalódtam (többször is)? Esetleg ez csak ilyen múló dolog? Szeretném kideríteni hogy az érzéseim igaziak-e.

Kedves fiatal lány!

A furcsának, különösnek tűnő érzések, amiket felfedeztél magadban, valójában sokkal több kortársadban is felbukkannak, mint azt gondolnád.

Az első legfontosabb kapcsolataink mindannyiunkat a szüleinkhez, testvéreinkhez, nagyszüleinkhez fűznek - a külvilághoz, kortársakhoz való kapcsolódás módjait hosszú-hosszú tanulás, gyakorlás során sajátítjuk el. A végső cél többnyire (a mi kultúránkban általában) az, hogy leváljunk a születési családunkról, és olyan szoros kapcsolatokat tudjunk létrehozni, ami a továbbiakban fizikai és érzelmi biztonságunk alapjává válik. Amelyek talaján magunk is felnőtté, szülővé tudunk válni.

De erre nincsen biztos recept! Magunknak kell felfedeznünk, hogy mi esik jól, milyen kapcsolatban tudunk boldogan létezni. Az első tapasztalatokat a barátságokban szerezzük, ezután, illetve ezzel párhuzamosan jönnek a szerelmek, ahogy a testi-lelki érés ahhoz a szakaszhoz ér. A tizenéves korban minden alakulóban van, sokminden egyszerre történik, így nagy kavarodás jöhet létre. Nem csoda, ha el vagy bizonytalanodva! De örülök, hogy ilyen nyitottan szemléled ezeket a dolgokat. 

Amit leírsz a barátnőségetekről, szerintem természetes. A lányoknak, nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van az intimitás, gyengéd érzelmek kifejezésében - így az ezekkel való bánni tudás kimunkálása is könnyebb! Te most ebben a folyamatban vagy. Hogy mit vártál, kaptál fiúktól barátságban, szerelemben, hogy mit kapsz meg a legjobb barátnőddel való kapcsolatban - ez mind-mind formál téged. Érdemes nyitottan viszonyulni a tapasztalataidhoz, és fontos olyan megbízható felnőtt személlyel időnként megosztanod a gondolataidat, érzéseidet, akiben bízol, aki megért, és számodra elfogadható mintát ad az emberi kapcsolatokban.

Nem tudom pontosan, mit értesz azon, hogy az érzéseid igazak-e? Inkább az lehet a kérdés, hogy mit jelentenek neked, mit jelentenek a barátnődnek, és ennek kapcsán mit fogsz tenni, mi fog történni. Kívánok ehhez a felfedezéshez sok bátorságot, a sikerekhez nagy örömet, a csalódások elviseléséhez erőt, és azt is, hogy azok által fejlődj!

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 

Benczné Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.