Jelenlegi hely

"Azt a bizonyos izgató löketet a fantáziálás adja meg"

Normális-e az, hogy nő létemre szex közben úgy tudok elélvezni, az adja meg azt a bizonyos "löketet" agyban, ha arra gondolok, hogy más nővel vagyok - ritkább esetben más konkrét férfival. Már ez eléggé zavar, az életben sosem csinálnék ilyet, azt szeretném, ha végig a férjem lenne a partnerem testileg, lelkileg is, és ő "elégítene" ki. Gondolom, ez egy nagyon összetett dolog, sok minden állhat a háttérben, lehet, hogy nem kívánom eléggé a férjemet, stb. De tényleg szeretném, ha nem csak testileg, de lelkileg is végig a férjemmel lennék. Ő is fel tud izgatni, de azt a bizonyos izgató löketet a fantáziálás adja meg. Nem tudom, hogyan lehet ebből kijönni...

Kedves Viki!

Nagyon izgalmas és lényeges kérdést feszeget a levelében. Ha csak röviden akarnék válaszolni, ennyi lenne: igen, normális, és nem, nem kell belőle kijönni. De nyilván nem csak erre kíváncsi, úgyhogy egy kicsit bővebben is kifejtem. Nem utolsósorban pontosan azért, hogy érzékeltessem: a dolog tényleg nem ilyen egyszerű, az viszont biztos, hogy nem érdemes ennyire határozott ítéletekkel, állításokkal elvágni!

A modern szexualitás amellett, hogy kiemelten fontos (pár-)kapcsolati jelenség, legalább annyira személyes ügy is. Nézzük először ez utóbbi oldalát! Az erotikus élmény, annak működése, felépülése, "tüzelőanyaga" elidegeníthetetlenül egyénre szabott. Formálja mindenféle, az intim kapcsolatokban gyűjtött testi, lelki, intim és/vagy(!) szexuális színezetű tapasztalat. Aztán persze ott vannak még a szűk család, a tágabb társas közeg, a társadalom közvetett mintaadásai, elvárásai és normái, a kulturális minták - és máris érzékelhető, hogy tényleg mennyire nem csak arról szól a történet, hogy "a férjem elégít-e ki", vagy sem...

Szóval vágjunk bele! Először is próbáljon meg mindenféle (elő-)ítélet nélkül gondolni szexuális fantáziáira. Engedje meg magának ezt az intim együttlétet saját magával - nincs gondolatrendőrség! A szégyen és undor bénító érzését most hagyja kívül. Mit él meg, amikor ezeket a képeket látja, előhívja magában? Milyen viszonyrendszer, milyen alá-fölérendeltségi helyzetek jelennek meg? Milyen érzések? Mit jelent Önnek egy másik nővel vagy férfival gondolatban együtt lenni, milyen minőségek jelennek meg? Mindezek a kérdések sokkal fontosabbak a lényeg szempontjából, mint hogy konkrétan milyen személyeket lát maga előtt.

Aztán. Mit ad Önnek, hogy fantáziál a férjével való intim együttlét során? A felbukkanó érzések hogyan hatnak az aktus menetére, a férjére, a kapcsolatukra? - ezek a kérdések pedig már átvezetnek a párkapcsolatuk témájához. Mi a története a közös szexualitásuknak a kapcsolatuk fejlődése során, mi a szerepe az erotikának, a csábításnak? Mi számít szexnek egyáltalán, mik a vágyaik, mit igényelnek a másiktól? Melyikük mit szeret, hogyan, milyen gyakran, stb... Ezek mind-mind érdekes témái lehetnek egy elmélyült, bizalmas, egymás megértéséhez közelebb juttató beszélgetésnek.

A modern párkapcsolatban, amire annyi nagy feladatot testálunk (kizárólagos testi-lelki-érzelmi-egzisztenciális szövetség két ember között), szinte elkerülhetetlen az önreflexív, empatikus élménymegosztás, a tudatos közös fejlődés. Ha e téren pozitív közös élményeket szereznek, az az Önök közt lévő erotikára is áldásos hatással lesz!

Ha beszélnek angolul, szeretettel ajánlom figyelmükbe Esther Perel "Mating in captivity" c. könyvét/hangoskönyvét, melyben egy külön fejezetet is szentel a szexuális fantáziák kérdéskörének. Gondolatai könnyen köthetőek mindennapi élményeinkhez, és igazán felszabadító erejűek.

Amennyiben úgy tűnik, az önerő nem elég, bátran igénybe vehetik akár közösen is pár- vagy szexuálterapeuta szakember segítségét.

Kívánok Önnek, és Önöknek együtt is élvezetes kalandozást!

Üdvözlettel

Benczné Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.