Jelenlegi hely

"Apamániás" 3 éves

3 éves kisfiunk szó szerint "apamániás". Az apukája jelenlétében (az esetek 90 százalékában), nekem semmit sem hagy. Nem fürdethetem, nem segíthetek neki öltözni, de még a reggeli kakaóját sem hagyja, hogy megcsináljam. Amennyiben mégis megteszem, abban az esetben üvölt az apjáért, engem pedig sokszor szó szerint ellök vagy csapdos, majd közli, hogy CSAK APA, én pedig menjek onnan. Nem hagyja, hogy az apukája vàllára hajtsam a fejem. Egyből jön és mondja, hogy "anya, menj onnan". Ha apa nincs itthon, teljesen jó a kapcsolatunk, együtt sütünk, főzünk, játszunk, nagyokat nevetünk, ölelget, puszilgat. Olyankor nagyon jól érzi magát velem is. Az elalvás is rendkívül nehéz. Ha apa is otthon van, akkor csak vele hajlandó elaludni, úgy, hogy apa melléfekszik, ami gyakran azt eredményezi, hogy apa előbb elalszik, mint a fiam. Mit tehetnék azért, hogy ne "közösítsen ki", illetve hogyan lehetne megtanítani őt az egyedül elalvásra?

Kedves Anyuka!

Ebben a korban a gyerekek még nem tudnak mit kezdeni az úgynevezett hármas helyzetekkel. Az élet első pár évében a kétszemélyes helyzetek dominálnak, és vérmérséklettől függően adnak ennek hangot a gyerekek. Felnőttként, főleg, ha a kirekesztettség-érzéssel korábban problémáink voltak, ez a kiszorítottság különösen nehéz lehet. Miközben jó a kapcsolata a fiával, amikor apukájával szeretne töltődni, Ön kirekesztettséget él meg, és nem örömöt, hogy milyen jó, hogy ilyen a kapcsolata a fiának az apukájával. Ilyenkor tudna magára időt szánni, hiszen kap egy kis “szabadságot”. Ehelyett valami korábbi hármas helyzetben megélt fájdalom tör elő, ami kirekesztettség-érzést hoz.

Természetes, hogy nem esik jól a gyermekünk elutasítása, pláne, ha ilyen heves, de egy hároméves gyerek még nem tud feltétlenül finoman reagálni a környezetre, annak igényét figyelembe venni. Elképzelhető, ha Önben nem lenne ekkora ellenállás az apás igény kifejezésével kapcsolatban, a reakciók hevessége is csillapodna. Ha pedig továbbra is nehézséget okoz Önnek ez a helyzet, érdemes lehet felkeresni egy pszichológust, akivel a kirekesztettség-érzés gyökereit megkeresik.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.