Jelenlegi hely

Alvászavar, depresszió

2 hónapig voltam depressziós. Alvászavaraim voltak, hajnalban felébredtem, ezért nappal aluszékony voltam. Ez egyik napról a másikra elmúlt! Sokkal jobb a kedvem. Nem alszom délután sem. De egyik percről a másikra megint rossz kedvem lesz. Néha rám tör a sírás is! Haragszom az emberekre és gyakran megsértődöm - a következő percben pedig minta ha mi sem történt volna, jobb a kedvem. Azt hittem, hogy ez szezonális depresszió, mert ahol most élek, hosszú volt a tél. De most folyton változik a hangulatom. Az egyetemre nem megyek be, mert nem készülök el a projektekkel. Néha pedig szívesen bemegyek és készülök az órákra. A jó kedvemet hamar el lehet rontani, ilyenkor ingerlékeny vagyok. 23 éves vagyok, eddig nem történt ilyen hangulat ingadozás nálam. Felpörögve nem érzem magam, ezért nem gondolom, hogy mániás depresszió lenne. Létezik, hogy magától elmúlt a depresszióm és az alvászavar egyszerre? Ön mit tanácsol? Mi lehet ez a hangulatingadozás nálam? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A depresszió lélektani értelmezése abban tér el a köztudatban élő fogalomtól, hogy nem puszta lehangoltságot értünk alatta - ez a hangulatingadozás. A pszichológia a depresszión azt a búskomorságot érti, ami látszólag ok nélküli, vagy ha van is oka, a megszokottól eltérően, jelentősen hosszabb ideig áll fenn.

Nem meglepő módon a depresszió (vagy hangulatzavar) és az alvási nehézségek között lehet összefüggés, így ha az egyik enyhül, az pozitív hatással lehet a másikra.

A szezonális depresszió összefüggésben lehet az időjárással is - ezt ciklotim zavarként is szoktuk emlegetni -, ugyanakkor a depresszió bizonyos formáinál beszélhetünk depressziós epizódról, amit a már említett búskomorság jellemez. Ezt válthatják nem depresszív periódusok.

Azt írja, "ahol most élek". Ezek szerint történt lakóhelyváltás? Megváltozott az élettere? Esetleg más területen történt jelentős változás? Ha igen, akkor a hangulatingadozás annak mutatója is lehet, hogy még nem sikerült "akklimatizálódnia", valami még nem zárult le Önben a váltás során.

Érdemes mindezt mérlegelnie.

Ha úgy érzi, hogy a derült és a melankolikus időszakok továbbra is váltogatják egymást - látszólagos ok nélkül -, érdemes felkeresnie egy szakembert.

Üdvözlettel:

Herceg Attila

 

 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.