Jelenlegi hely

Alvásproblémák óvodáskorban

A 3.5 éves lányommal kapcsolatban van kérdésem. Babakora óta nehezen alszik el, rengeteget ringattam és éjszakáztam, mire végre elaludt. Éjszakánként többször felkelt, sírt, ivott és aztán altathattam vissza. Körülbelül 1 hónapja alussza át az éjszakát, legfeljebb vizet kér és aztán pár perc alatt visszaalszik, ha ott vagyok mellette. Napközben az óvodában alszik, az óvónő szerint semmi probléma sincs vele. Egyébként egy mosolygós, vidám kislány, aki mindig a csintalanságon töri a fejét. A problémám az esti elalvással van. Csak úgy hajlandó aludni, ha ülök mellette és simogatom a hátát, vagy fogom a kezét (este fél 10-re alszik el). Természetesen az apa sem jó. Próbáltam, hogy elköszönök tőle, és majd pici sírás után elalszik, de egyre zaklatottabb lesz és szinte önkívületlen állapotban ordít, ennek pedig nem látom értelmét. Ha ott ülök mellette, akkor sem fekszikm nyugodtan, folyamatosan mocorog, beszél, hiába szólok rá. Az én türelmem is fogytán van ilyenkor, egyre idegesebb leszek, amitől persze ő még kevésbé alszik. Teljesen tanácstalan vagyok. Hogyan lehetne ebből az
ördögi körből kikerülni?

Kedves Judit!

Az alvás sok gyereknél olyan fejlődési terület, amely lassabban alakul, főleg, ha közben más események is történnek a háttérben. Az, hogy most már átalussza az éjszakát, hogy napközben elalszik az óvodában, ezek mind jelzik, hogy fejlődik, hogy egyre ügyesebb. Persze ezt nehéz így érteni este, mikor már mást csinálna, vagy átadná másnak is a feladatot, de valamiért az Önhöz való kötődése még nem tart ott, hogy este is elengedje. Napközben vidám és önálló, de valahogy be kell hoznia az együttlétet, amely korábban még szorosabb volt. Emellett az is érdekes lehet, hogy hogyan tudja magát lenyugtatni, hogyan képes egyedül aludni. Ehhez két dolgot érdemes átgondolni, átbeszélni: az egyik, hogy az óvodában hogyan szokott működni a dolog. Érdemes minél részletesebben megbeszélni az óvónővel, és az ott megjelenő, jól működő rituálékból minél több dolgot átvenni, vagy otthoni környezetre alkalmazni. Így már napjában többször is gyakorolná lánya, hogy hogyan kell elaludni. A másik téma: önmaga lenyugtatása. Ehhez valószínűleg jól jön egy olyan tárgy, amihez elkezd kötődni, ami helyettesíti kicsit Önt is. Ha eleinte csak maguk mellé veszik, miközben Ön is ott van, vagy odaadja neki az óvodai alvásokra, már az is jó kezdet. Ez segítség lehet ahhoz, hogy egyedül, de mégsem egyedül tudjon elcsendesedni.

A rituálé is fontos. Akkor is, ha úgy tűnik, most még nem vevő rá, most még nem figyel. Mozgása, ficergése azt jelzi, hogy sok inger érte, sok információt kell feldolgoznia. Az esti közös mesélés, a nap végigbeszélése sokat segíthet, illetve ha olyan tevékenységet választanak eközben, amivel kicsit még mozgásosan is leköti (ringatás, hinta, fitness labda). Így belső aktivitásának megélésével képes lehet utána valami monoton ingerrel elaludni.

Ezek olyan tippek, amikben Önnek kell megtalálnia, hogy melyiket, hogyan és mikor tudja alkalmazni. Ugyanúgy, ahogy eddig is, most is rá tud érezni, hogyan fejlessze kislányát a témában, hogyan lehet mindig egy kicsit a határait feszegetni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.