Jelenlegi hely

Alvásgondok

8 éves lányom alvási gondjaival fordulok Önhöz. Kb. 3 hónapja áll fent, hogy elalszik szépen, de éjféltájban felébred, és átjön azzal, hogy nem tud aludni. Majd visszamegy, vagy visszakísérem, de 3 perc múlva újra megjelenik, és megint nem tud aludni. És ez így megy egy órán keresztül, 10-szer is átjön. Beszélgettünk már erről, nem fáj semmije, nem fél semmitől, egyszerűen csak nem tud visszaaludni. Ami természetesen nem igaz, mert ha bebújhatna hozzánk, akkor aludna, mint a tej. Nagyon fárasztóak így az éjszakák, persze a nappalok is, és most, hogy elkezdődött az iskola, félek, hogy a tanulmányaira is rámegy a fáradtság. Bármilyen tanácsot meghallgatok, én kezdek kifogyni az ötletekből.

Kedves Anyuka!

Sok kérdés merült fel bennem a kérdését olvasva: miket próbáltak vajon eddig tenni, hogy visszaaludjon? Mesél-e valamit, hogy mi történik, amikor nem tud visszaaludni? Mind gondolkodik, min jár a feje? Illetve történt-e valami 3 hónappal ezelőtt, ami összefüggésben állhat ezzel a változással? Mert ha jól értem, akkor eddig nem volt probléma az alvással, és most mégis van. Ez arra enged következtetni, hogy valami változás történt. Az is érdekes, hogy pont éjfélkor ébred fel, mint az egyik nap lezárása és a másik nap kezdése határán. Vajon jelent-e ez neki valamit?

8 évesen már tudatos annyira egy gyerek, hogy elmondja, mi segítené őt az elalvásban. Valamiért most az Önök közelsége segítené őt, fizikai kapcsolódás és biztonság, amit igényel. Azt kell megérteni, hogy miért lett benne ez az elbizonytalanodás, és milyen egyéb módon lehetne ezen felülkerekedni, mint az együtt alvás, amit nem szeretnének. Ha mellette maradna rövidebb ideig, lehet, hogy megnyugodna. Vagy valamilyen helyettesítő tárggyal - plüss, párna, világító tárgy - egyedül is megélheti a biztonságot. Relaxációs technikák tanulása is segítség lehet, amit érdemes szakembertől tanulni - és akár más helyzetben is jól jöhet az életben. De valójában a technikák közül bármelyiknek a beválása esetleges, amíg nem értik meg, hogy miért pont most kezdődött el ez az ébredés, aztán elalvás. Miért nehezebb éjfélkor elaludni, mint este. Ha ezekben a kérdésekben előrébb tudnak jutni - akár pszichológussal, ha hosszan fennáll a tünet -, akkor tudnak az elalvásban is segíteni majd.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.