Jelenlegi hely

Állandóan aggódom a babámért

Van egy 6 hetes gyönyörű kislányom, akit mindennél jobban szeretek, de mégsem tudom élvezni az anyaságot, mert a mindennapjaim csak az aggódásból és stresszből, sírásból állnak.
Kislányom hasfájós és refluxos, néhány napja visszajött neki a reflux úgy, hogy nem kapott levegőt, fuldoklott. Azóta egy másodpercre se merem magára hagyni. Tudom, hogy a babáknál a hasfájás és a reflux normális, de annyira féltem. Se éjjelem, se nappalom. Nem tudom elhinni, hogy ilyen szerencsés vagyok, hogy van egy gyönyörű gyermekem, mindig attól félek, hogy történik vele valami, merthogy túl szép minden.

Kedves Aggódó anyuka!

A szülés után gyakran előfordul, hogy furcsa érzések, szomorúság vagy félelem jelennek meg a friss anyukában. Akár hirtelen, fel-fel bukkanó, akár hosszabb ideig fennálló hangulatingadozások is lehetségesek. Az ilyen érzelmi állapot erősödhet, ha a háttérben reális félelemre is van oka az anyukának. Ám ördögi kör lehet, hogy a gyermek egészséges testi és lelki fejlődéséhez a nyugodt közeg az ideális, míg a szorongás ronthat a helyzetén. Amitől persze könnyű megint izgulni. Így azt gondolom, hogy pusztán annyit elvárni önmagától, hogy örüljön és ne izguljon, teljesen felesleges. Ez inkább a végcél lehetne. Ehhez jó, ha van segítsége: hagyja, hogy átvegye más is a feladatokat. Pihenjen, örüljön az élet örömeinek. Legyen társasága, akivel megoszthatja a terheket és a félelmeket ugyanúgy, mint az örömöket. Mozduljanak ki, akár együtt is. És legyen a levegőben, hogy  ennek a hangulatnak abba kell maradnia hamarosan. Ha hosszan, akár hónapokig fennállnak, akkor azért keressen fel szakembert!

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.