Jelenlegi hely

9 éves kislányom pornót néz

Kilencéves lányom hetente egy-két alkalommal játszhat a neten. Informatika irányultságos, ezért gondoltam, hogy itthon is kell a gépet használni. Többnyire itt serte-pertélek körülötte és különböző pónis, barbis játékokat látom, hogy játszik. Kb. egy hónapja benéztem a netes előzményekbe, és azt láttam, hogy a valóban gyerekeknek való játékoldalon valamilyen csókolódzós játékot nézett meg. Akkor szóltam neki, hogy semmilyen a témával kapcsolatos oldalt ne nyisson meg egyedül, mert vírus kerülhet a gépre és nem biztos, hogy az ő korának megfelelő képeket fog látni, veszélyes lehet. Gondolom, ez volt az "alma", a tiltott gyümölcs. Elmondtam, hogy mindenkit foglalkoztat a szex és kérdezzen nyugodtan, mindent elmesélek, amire kíváncsi, oldalakat is megnézhet, de előtte látnom kell, hogy milyen. Gondolom, léteznek olyan oldalak, amin nem pornó van! Elmeséltem, hogy az én anyukám is elmesélt bármit, amire kiváncsi voltam, és soha nem kellett ezt szégyellnem. Ő teljesen elzárkózott a beszélgetéstől, ebből már sejtettem, hogy egyáltalán nincs rendben a bizalmi viszony köztünk. De ostobán nem gondoltam, hogy hónapok óta egyre durvább szexoldalakat néz meg. Csak egy-két percet tartózkodik egy-egy oldalon, de iszonyú filmek indulnak el azonnal, ahogyan az oldal megnyílik. Még klikkelni sem kell az indításhoz. Amikor a sokadik ilyen oldalt megnéztem (animalsex) zokogásban törtem ki, de szeretnék értelmesebbet is tenni ebben a dologban! Nem tudom, mit, mert beszélni erről nem akar egyáltalán, a fejére húzza a takarót. Annyit tudtam mondani, hogy nagyon csalódott vagyok, mert bíztam benne, hogy egyedül nem néz ilyesmit, mert megígérte. Azt is mondtam, hogy önmagában az, hogy kíváncsi, nem baj, de az, hogy ekkorát hazudott, az nagyon fáj nekem, mert itt voltam, kérdezhetett volna. Nem tudom, jól tettem-e, de azt is mondtam, hogy nem a szexoldalak miatt vagyok elkeseredve, hanem a hazugság miatt, hiszen én is őszinte vagyok hozzá. Annyit még hozzátettem, hogy ezek az oldalak nem a valóságot mutatják, ez hazugság, a dolog nem így történik és ezeket a gusztustalan képeket nem akartam, hogy lássa. Persze password került azonnal a gépre, de ettől még nincs bizalom és éppen csődben van a szeretet a szó valódi értelmében. Rosszul szeretem, amikor mindent megtennék azért, hogy egészséges és jó élete legyen. Köszönöm a segítséget! Szőlőmag

Kedves "Szőlőmag"!

A leginkább azt érzékelem a leveléből, hogy érzelmileg nagyon megviselték az események! Ha Ön túlságosan kiborul dolgokon, akkor a gyermeke nem meri elmondani, hogy hogyan is jutott el idáig. Pedig az fontos lenne, hogy ne zárkózzon be a bűntudata miatt. A kétségbeesés nem segít. Beszéljék át a férjével, ez egy együtt megoldandó probléma!

Egyedül ne nézzen a kislánya ilyesmit, 9 évesen egyáltalán ne nézzen ilyet, bármennyire is kíváncsi! Ő gyerek még, nem tud itt jó döntéseket hozni. Az első lépés az lenne, hogy felraknak a gépre egy olyan programot – létezik ilyen, ingyenesen letölthető – ami védi a gyereket és automatikusan leállítja az ilyen oldalak letöltését. Mert nem ülhet állandóan mellette. Ez a program jelzi azt is, ha próbálkozik ilyen oldalakkal. Valahogyan persze vissza kell állítani a bizalmat, de azt kétségbeeséssel nem lehet. És időt kell hagyni rá!

Azt gyanítom, hogy itt ezt nem ő egyedül csinálta. Talán érdemes lenne puhatolódzni, hogy az osztályban másnál fordult-e elő ilyesmi. Mert az a gondolatom, hogy ha egy 9 éves rátéved egy ilyen oldalra, akkor rémülten menekül – még akkor is, ha ma már más világban élünk. Lehet, hogy a gyerekek egymást hergelték bele ebbe. És akkor másról is szól a dolog.

Ha úgy érzi, hogy nehezen birkózik meg a problémával, akkor keressen meg egy szakembert, akivel átbeszélhetik részletesen a helyzetet, és közösen kereshetnek megoldást.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.