Jelenlegi hely

A pszichózisok változó arca - A Magyar Pszichiátriai Társaság XXI. Vándorgyűlése

Elsődleges fülek

Időpont: 
2017. január 26 csütörtök (Egész nap) - 2017. január 28 szombat (Egész nap)
Helyszín: 
Hotel Azúr
Hotel Residence
Helyszín címe: 
8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c
8600, Siófok Erkel Ferenc u.49.

„Sokat gondolkodtunk azon, mi is lehetne januári fő témánk a pszichiátria oly sok aktuális „forró pontját” érintő májusi vándorgyűlés után. Végül úgy gondoltuk, hogy a pszichózisokat választjuk. A mentális zavarok ezen emblematikus csoportja mindig is az érdeklődés középpontjában állt, nagy népegészségügyi jelentőségű és napjainkban is intenzív kutatások tárgyát képezi. Mindezeken túl a pszichózisokhoz, és ezek kezeléséhez való viszony mindig is fontos identitásképző eleme volt a mindenkori pszichiátriai iskoláknak: a különböző pszichiátriai paradigmák önmeghatározásuk során mindig hangsúlyosan kezelték saját pszichózis-értelmezésüket. Napjainkban is paradigmaváltás zajlik a pszichózisok megközelítésében és a pszichiátriában is - a budapesti vándorgyűlésen ezzel kapcsolatban is sok izgalmas hazai és nemzetközi eredményt ismerhettünk meg. Ennek nyomán a 2017-es vándorgyűlésünkön olyan témákkal szeretnénk foglalkozni, mint a pszichózisok és a szkizofrénia neurobiológiai és genetikai háttértényezői; az addikciók és a pszichózisok (mint például a drog indukálta pszichózisok) kapcsolata; a korfüggő pszichózisok (különös tekintettel az időskorra); a pszichózisok kapcsolata kulturális tényezőkkel; pszichózisok a virtuális világban és a telemedicina szerepe a pszichózisok korszerű kezelésében; a pszichotikus zavarok korszerű terápiája (például az adherenciaterápia, remediációs tréning, családterápia, pszichoedukáció, stb.), a személyre szabott orvoslás és gondozás a közösségben (különös tekintettel a korszerű terápiás modellekre és a közösségi pszichiátriai ellátásra).

A korábbi vándorgyűléseken megszokott módon izgalmas és informatív plenáris előadásokat, érdekes szimpóziumokat, munkacsoportokat és kerekasztalokat tervezünk. (Részletek dr. Purebl György, az MPT elnöke és dr. Osváth Péter, a Tudományos Szervező Bizottság Elnöke Hívogatójából)

Tudományos program fő témakörei

  • neurobiológiai és genetikai tényezők
  • addikciók és pszichózisok (drog indukálta pszichózisok)
  • korfüggő pszichózisok (időskor)
  • pszichózisok és migráció, a kulturális tényezők szerepe
  • pszichózisok a virtuális világban
  • az E-mental health szerepe a pszichózisok korszerű kezelésében
  • a pszichotikus zavarok korszerű terápiája (adherencia, remediációs tréning, családterápia, pszichoedukáció, stb.)
  • pszichózisok és kriminalitás
  • forenzikus pszichiátria
  • személyre szabott orvoslás és gondozás a közösségben és a pszichoszociális szolgálatokban, különös tekintettel a közösségi pszichiátriára, korszerű ellátási modellek

 

Részletek:

http://www.mptpszichiatria.hu/info.aspx?sp=86

 

CsatolmányMéret
PDF ikon mpt2017_attekinto_program_20170118.pdf45.29 KB
Programajánló kategória: