Jelenlegi hely

szülő-gyermek kapcsolati zavarok

Harc a fiammal

Házasságaim nem sikerültek, problémás viselkedésü férfiakat "fogtam" ki. Külföldre mentem dolgozni, hogy a fiamnak, aki 24 éves, az albérletét - kivétel az utolsó év -, számláit, megélhetését tudjam finanszirozni. Kint megismerkedtem egy igazi társsal, akivel több mint egy éve együtt élünk. Hála Istennek jól megvagyunk, szépen élünk.

Segíteni szeretnék anyukámnak

A segítségét szeretném kérni anyukámmal való problémák miatt. A legnagyobb probléma, hogy mindenből akkora ügyet csinál, amekkorát nem kéne. Mindenen agyal és aggódik. Közben velem veszekszik mindenen. Minden probléma neki, bármi is legyen az. Akár egy kirándulás is (miért most van stb.) Egyszerűen nem tudok mást mondani rá, mint hogy idegbeteg. Hiába mondtam neki, hogy ne vegye mindenkinek a gondját-baját magára, és próbálja türtőztetni  magát, nem megy neki. Nem ítélem el, de mire nyugdíjas lesz, megbolondul és semmit nem fog élvezni azokból az évekből.

Nehéz végignézni, ahogy tönkreteszi magát

Hogyan tudnék segíteni fiamnak aki megrekedt egy 15 éves kamasz szintjén? Zsolti fiam most 22,5 éves, semmi nem érdekli, nem akar és nem is tud küzdeni az álmaiért. Támogatva van, ha valamit kitűz maga elé, de sajnos feladja menet közben. Azt látom és a tanárai is ezt modták az iskolában, hogy sokkal többre lenne képes, csak lusta használni az agyát. Párkapcsolata nem megfelelő, hiszen egy olyan hölgyhöz ragaszkodik, akinek élettársa van, és nem fogja otthagyni a lány a fiút. Ez a "nagy szerelem" foglalja le jelenleg minden gondolatát, és csak gyötrődik.

Dr. Csomortáni Zoltán

Klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta vagyok. Doktori disszertációmat a szülői túlvédés jelenségéről és terápiás kezeléséről írtam. Terápiás munkámban pszichoanalitikus, kognitív- és viselkedésterápiás, rendszerszemléletű elemeket ötvözök, fontosnak tartom a mentalizációs (elme-értelmező) és a resztoratív (kapcsolathelyreállító) technikákat.

Feliratkozás RSS - szülő-gyermek kapcsolati zavarok csatornájára