Jelenlegi hely

szociális fóbia

Szeretnék barátokat szerezni, egy közösséghez tartozni

23 éves lány vagyok. Szeretnék barátokat szerezni, egy közösséghez tartozni, de sajnos egyszerűen nem tudom, hogyan lehetnék képes rá. Társaságban alig merek megszólalni. Általában nem vagyok jártas a témákban és nem szeretnék bolondot csinálni magamból azzal, hogy butaságot mondok. Attól is félek, hogy olyankor észrevehető rajtam a bizonytalanság, és emiatt is nevetségessé válok mások szemében. Azt hiszem, ide kapcsolódhat az is, hogy nem tudok igazán nevetni. Főleg mások előtt inkább csak mosolygok.

Kezelhető a szociális fóbia?

A szociális fóbia kezelhető? Ha igen, hogyan? Gyógyszerek szedése nélkül? Utálok szerepelni, a telefonos beszélgetésektől frászt kapok. A telefonon történő kommunikáció olyannyira zavar, hogy amennyiben tehetem, kerülöm, ha nagyon muszáj, akkor előre megfogalmazom a szöveget, amit mondanom "kell". A hirtelen, spontán beszélgetésektől rosszul vagyok, lefagyok és nem azt mondom, amit szeretnék. Van, hogy szinte nem is értem, mit mondanak, hanem a stressztől lefagyok, se kép, se hang, és mondjuk mondok valami oda nem illőt. Butaságot.

Dr. Csomortáni Zoltán

Klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta vagyok. Doktori disszertációmat a szülői túlvédés jelenségéről és terápiás kezeléséről írtam. Terápiás munkámban pszichoanalitikus, kognitív- és viselkedésterápiás, rendszerszemléletű elemeket ötvözök, fontosnak tartom a mentalizációs (elme-értelmező) és a resztoratív (kapcsolathelyreállító) technikákat.

Feliratkozás RSS - szociális fóbia csatornájára