Jelenlegi hely

óvodai problémák

Nehezen fogadja az új helyzeteket

Kislányom 6 éves múlt, másodszor járja a nagycsoportot. Napközben nincs vele semmi baj, okos, érdeklődő kislány, az óvónők is szeretik. Szépen beszél, rajzol. A problémánk az, hogy a reggeli elválások még mindig nehezen mennek, illetve, ami nagyobb probléma, hogy nehezen fogadja az új helyzeteket. Ha megbetegszik valamelyik óvónője, és egy másik csoport óvónője van velük, akkor teljesen "kiakad", sír, hogy nem akar bemenni, fél tőlük. Akkor is ez van, ha már találkozott velük.

Kislányom rendkívül félénk, visszahúzódó

Ötéves kislányommal kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. A kislány rendkívül félénk, visszahúzódó természetű. A feleségem és én is alapvetően hasonlóak vagyunk, ennek ellenére mindig próbáltuk már egészen kicsi kora óta gyerekek közé vinni. Sokszor csatlakoztunk a játszótéri csoportokhoz, hogy ő is lássa, hogy keressük a többiek társaságát, de ő ilyenkor általában elment egymagában a játszótér másik felére játszani. Fontos kiemelni, hogy hozzánk rendkívül ragaszkodik, és velünk nagyon vidám egész nap.

"Kilóg a sorból" az oviban

A kisfiam ősszel múlt 4 éves és akkor kezdte az óvodát. Mivel nem volt előző évben oviköteles, még nem ment. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy 2 és fél éves volt, amikor született az öccse, és a szobatisztaságban visszaestünk, az oviban pedig ez feltétel volt. Mindent nagyon időben csinált, 8 hónaposan már kapaszkodva, 12 hónaposan egyedül járt. 2 évesen folyékonyan beszélt és 27 hónaposan teljes dalokat énekelt. A védőnő, a gyerekorvos szerint is okos gyerek és hihetetlen

Hogyan terelgessem a kisfiamat?

3 gyermek édesanyja vagyok: 5 és fél éves kisfiú, 3 éves és egy 10 hónapos kislány. Egy éve költöztünk másik városba, illetve a fiam másik oviba is kezdett járni. A fiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A régi óvodában sem volt átlagos és mindig szófogadó gyerek, de ott tudták kezelni és nem panaszkodtak a szélsőséges szociális viselkedésére. Az új oviban mindig panaszkodnak rá, előfordul, hogy verekszik, széket dobál (ez egyszer fordult elő még), zavarja a közös foglalkozást. Viszont mindennapos az, hogy nem együttműködő, dacos, erős akaratú, duzzogós.

Kívülállókat nehezen szeret meg

3 éves gyermekem idén április elején kezdte az óvodai beszoktatást. Szerencsés helyzetben van, mert dolgozni csak októberben megyek vissza, a saját tempójában szokhat be, több gyerekkel már korábban baba-mama klubban találkozott (faluban élünk), tapasztalt, türelmes, kedves óvónéniket kapott. Mégis problémák vannak vele. A családdal nagyon szerető, nagyon

Túlzott ragaszkodás az óvónőkhöz

Van egy kisgyerek a csoportban, egy nagy intelligenciájú, átlag feletti képességekkel, tudással rendelkező kisfiú. Egyfolytában a felnőttek társaságát keresi, a kudarcot egyáltalán nem viseli el, szociálisan nehezen illeszkedett be, de már elfogadja társait. Édesanyja már féltékeny ránk, olyannyira ragaszkodik hozzánk a gyermek. Amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni, ahogy megérint, már-már belénk bújik. Képes a pólónk alá nyúlni, csak hogy megérintse a bőrünket, vagy ha rövidebb nadrágban vagyunk, képes a lábunk szárát ölelgetni, puszilgatni.

Csak otthon nagy a szája, máshol nem

A kisfiammal kapcsolatban kérném a segítségét. 4 éves  a kisfiam, 5 hónapja született kistestvére. Egy ideje nagyon érzékeny lett, mindenért sír,  ha rászólunk valamiért, akkor is elsírja magát. Az oviban is,  ha valaki megüti, nem visszaüt, hanem  elsírja magát. Mostanában minden nap sír az oviban alvás előtt,  hogy hiányzom neki. Valamelyik nap azt mondta nekem, hogy vissza akarja kapni a régi formáját, amikor még bátor volt és megvédte magát az oviban is, holott nagyon sok barátja van az oviban.

"Rágja a körmét, esténként néha bepisil"

Kislányom 5 éves, szeret sokat beszélni, érdeklődő, vidám kislány. Ha elmegyünk vele vásárolni, játszóházba illetve vendégségbe, mindig szerez magának barátokat, játszótársakat. Viszont az óvodában felhívta az óvónéni a figyelmemet, hogy magában játszik, ha közelednek hozzá a gyerekek, elutasítja őket, nem vonja be magát közös játékokba. Rágja a körmét, esténként néha bepisil. Az óvodából ha hazajön, mindennap megkérdezem tőle, hogy milyen napja volt és mit csinált, a válasz
általában "jó napom volt, semmit nem csináltunk."

Óvónőcserék másfél éven át

Kisfiam áprilisban lesz 6 éves. A beszoktatás  kissé nehezen ment, nehéz volt elszakadni a szülőktől, de aztán minden megoldódott, és megszeretteaz ovit! Pár hónap után a kedvenc óvónénink elment az oviból, ami eléggé megviselt gyereket, felnőttet egyaránt. Aztán elment a másik óvónéni is, és jöttek az újak, akiket sajnos nem ismertünk, és ami a legrosszabb, nem is volt rá lehetőségünk, mert valami okból kifolyólag ők is távoztak, és ez így ment másfél évenkeresztül. Van egy óvónéni, aki szintén új, ő az altatós óvónéni, akit határozottan nem szeret...

Barátnője "sakkban" tartja a kislányomat az oviban

Angliában élünk, kislányom (3,5 éves) szeptemberben kezdte a pre-schoolt. A véletlen úgy hozta, hogy a csoportjába egy másik magyar kislány is került, ami nagyban megkönnyítette a beszokást. A lányok egymás támaszai lettek és nagyon jó barátnők. Jól ismerjük a családot és ezt a kislányt is. Sokszor találkoztunk már, és az ő kislányuk viselkedése számomra nem elfogadott. De eddig nem zavart, hiszen nekem a sajátom a fontos! Most szó szerint "sakkban" tartja a gyermekemet az oviban. Csúnyán beszél vele, elveszi a játékokat tőle. Ha nem kapja meg, amit akar, nagy hisztiket rendez.

Óvodai változások

Kisfiam 5 éves, most lesz nagycsoportos az óvodában. Kiscsoportban két óvónővel és egy dadussal kezdett a csoport, majd középsőre leváltották az egyik óvónőt, a csoport sokáig egy dadussal és egy óvónővel működött. Középső csoportban kaptak egy új óvónőt, időközben a másik óvónő (aki a kezdetektől velük volt) áldott állapotba került, így a csoport fél évig az új óvónővel és a

Evési gondok az oviban

Kislányom 4.5 éves. Óvodába 3 éves kora óta problémamentesen jàr. Beszoktatás sem kellett, örömmel ment mindig. Az egyedüli gond eddig az evéssel volt. Rettentő válogatós, és nagyon lassan eszik otthon és az oviban is. Tavasszal lepkehimlő-járvány tört ki az oviban, és mivel most várjuk a kistesót, 10 hétig nem ment oviba a lányom. Az első napon a kényszerpihenő után örömmel ment, nagyon várta. Evésnél viszont rosszul lett, és kijött, amit megevett.

Ugye holnap nem megyünk oviba?

Lányom január 23-án kezdte az ovit, 20-án töltötte be a 3. évét. Nem tud beilleszkedni. Eddig is nehezen ment, ha közösségben volunk. Fél a gyerekektől, ha meglátja, hogy felé indul valaki a játszótéren, már menekül/sír... Az óvoda katasztrófa -  nagyon sír, semmit nem csinál, nem eszik, nem jàtszik senkivel... lekötni maximum 5-10 percre tudják az óvónők, aztán újra keservesen sír, amíg meg nem lát. Mióta elkezdtük az ovit, nagyon sokat beteg, de én úgy vettem észre, sokszor csak az ovi miatt. A sok sírástól belázasodik, hány, bepisil vagy éppen megy a hasa.

Oldalak

Feliratkozás RSS - óvodai problémák csatornájára