Jelenlegi hely

gyermeklélektan

Iker-probléma az oviban

4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja. Az óvónők nem avatkoznak ebbe bele, lehet, helyesen, mert a gyerekeknek meg kell tanulni kezelni a konfliktusokat. Azonban ez az élethelyzet addig fajult, hogy azt vettük észre a párommal, hogy az elnyomott kisfiam, Bence sokkal jobban ragaszkodik a tesójához, mint a másik. Sőt a domináns testvér, Balázs már nagyon semmiben sem enged. Eljutottunk addig a pontig, hogy próbáltunk külön-külön beszélgetni a gyerekekkel. Próbáltuk megtudni a probléma okát.

Gonoszságból?

Egy 8 éves kisfiú, és egy 10 éves kislány anyukája vagyok. A gyerekek mindennél jobban vágytak egy kiscicára, amit másfél évvel ezelőtt meg is kaptak. Imádták, gondozták, a mindenük volt ez a macska, az egész család szerette. Tegnap megmérgezték, annak ellenére, hogy ivartalanított lánymacska volt, még az utcára sem ment ki, csak hébe-hóba a szomszédhoz bogarászni. Ez épp elég volt.

Úgy érzem, elrontottam valamit

Van egy 3,5 éves kisfiam, Máté. 4 hónapja született kistesója, akit mindig szeretget, simogat, nem ellenséges vele. Máté hamar (14 hós korában) kezdte a bölcsit,  és 7 hónapja már ovis. Kb. az ovi óta vettem észre furcsa viselkedésbeli problémáit. Nagyon nehéz megfogalmazni, mert összetettnek érzem a problémát. A csúnya, goromba, fennhangon, parancsolgatva beszéddel kezdődött ( menj innen stb.), de úgy érzem, ezt most viszonylag kordában tartjuk azzal a nyugodt hangon feltett kérdéssel, hogy "anya így beszél veled?" És

Teljesen kezelhetetlen lett

3 éves lesz a kislányom. 2 éves koráig semmi probléma nem volt. Viszont az utóbbi hónapokban teljesen kezelhetetlen lett. Nem fogad szót, állandóan feszült és ideges. Sebesre rágja a kezét. Nem igazán tudom emberek közé vinni, mert azzonnal elkezd kiabálni és földhöz veri magát. Azt mondja olyankor, hogy támadnak. A játszótéren szintén kiabál a kisgyerekekkel, hogy ellopják a játszóterét.  Mi lehet a baj? Érdemes lenne szakemberhez fordulnom? Ha igen, akkor milyen szakember? Nevelési tanácsadó? Esetleg gyermekpszcihológus? Teljesen tanácstalan vagyok már....

Miért nincsenek fiú barátai?

Kisfiam 7 éves lesz májusban, idén szeptemberben kezdi az iskolát. Tartok tőle, mert bár jó gyerek, még sincsenek például fiú barátai, csak lányok, illetve egy lány, és nem is közelít a fiúk felé, egy régi lány csoporttársa akkora szerelem lett, hogy megkérte a kezét a kislánynak, így identitászavarra nem gondolok. Azt mondja, a fiúk rosszak és agresszívak, ezért játszik lányokkal. Én mégis azt gondolom, hogy az iskolában ezért kicsúfolják, kiközösítik majd. Itthon nagyszájú, de mondig bocsánatot kér, ha rászólunk, csúnyán nem szokott beszélni.

"A kislányom nagyon furcsán viselkedik"

Van egy 6 éves kislányom, és nagyon furcsán viselkedik. Az oviban ajánlották, hogy vigyem el orvoshoz, mert nagyon zárkózott. Okos, ügyes, e téren nincs vele baj. Ha itthon van, az ellenkezője annak, amit az óvónők mondanak.  Ott nem beszél, nem eszik. Itthon visszafelesel, nem fogad szót, nem lehet neki parancsolni. Az apukáját üti, ha nemet mer mondani neki. Valószínűleg az is baj, hogy eddig mindent megkapott. De ez nem hiszem, hogy ok lenne arra, hogy ennyire rossz legyen.

"Apa nem jó!"

A kisfiam 3 éves, és 4 hónapja, mióta bölcsődébe jár, megváltozott az apjával való viszonya. Engem ugyanúgy vagy még jobban szeret. Ha én ott vagyok, a férjemmel nem akar játszani, de ha belemerül a játékba, önfeledten tudnak játszani együtt, amíg a férjem magához nem akarja ölelni, vagy puszit adni neki. Ekkor eltolja magátó, és csapkod. Sajnos éjszakai elbúcsúzó puszit sem akar neki adni, amire rendszeresen megsértődik a férjem. Kicsit fenyegeti is, hogy majd ő sem enged meg neki valamit.

A fiam teljesen ki akar sajátítani

10 éves kisfiam nem akarja, hogy barátaim legyenek, párkapcsolatom legyen, szórakozni járjak. Állandóan számon kéri, ha lemegyek a boltba és kicsit később érek haza. Elvárja, hogy odafeküdjek éjjel. Ha a barátom itt van, állandóan a nyakunkon van, nem hagy beszélgetni, velünk akar aludni stb... Nem enged nekem teret, ő akar dirigálni otthon. Az iskolában is sok vele a probléma. Tudni kell, hogy plexus-sérült és emiatt mindig középpontban volt, állandóan hurcolni kell kezelésekre, mindig a közelemben volt, csak vele foglalkozom. Rengeteg a közös program, de mégsem elég neki.

Láthatás után a kisfiam elutasítja a közeledésem

Kisfiam 1,5 éves, én 32. A kisfiam édesapjával nem működött a kapcsolatunk és különváltunk. Háromszori próbálkozás után elköltöztünk a nagymamához. Itt élünk egy éve. A PROBLÉMA: édesapja 1 héten egyszer, szombatonként jön a kisfiunkért. Olyankor sokat játszanak, és este 6 órára visszahozza. Én mikor átveszem a kisfiamat, elég feszült vagyok, de próbálok mosolyogni. Az édesapa sokat zsarol és fenyeget. Mikor átveszem a kicsit, tombol és sír, hogy nem akar hozzám jönni. Mikor bejövünk a házba, tombol, remeg és elutasítja a közeledésem. Egy ideig nagyi is tudta nyugtatni, de már ő sem képes.

Mintha "visszafelé" fejlődne...

A 6 éves fiam szeptemberben kezdi az iskolát. A gond az, hogy evés közben folyton beszél, ha valami nem sikerül neki, akkor abbahagyja, mások beszélgetésébe belevág, az ételt, ha nem ízlik neki, akkor kidobja, de nem a kukába, hanem cipőbe, csizmába, vagy olyan helyre, ahol tudja, hogy rögtön nem találunk rá. Többször mondtuk már neki az apukájával, hogy ha nem kéri vagy nem ízlik neki valami, akkor szóljon és megbeszéljük. Az óvodában az óvónőkkel mindig megbeszéljük, ha valami probléma van. 10 hónapja született a lánytestvére, akit imád, bár néha durvább vele, de nem tűnik szándékosnak.

"Kilóg a sorból" az oviban

A kisfiam ősszel múlt 4 éves és akkor kezdte az óvodát. Mivel nem volt előző évben oviköteles, még nem ment. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy 2 és fél éves volt, amikor született az öccse, és a szobatisztaságban visszaestünk, az oviban pedig ez feltétel volt. Mindent nagyon időben csinált, 8 hónaposan már kapaszkodva, 12 hónaposan egyedül járt. 2 évesen folyékonyan beszélt és 27 hónaposan teljes dalokat énekelt. A védőnő, a gyerekorvos szerint is okos gyerek és hihetetlen

Oldalak

Feliratkozás RSS - gyermeklélektan csatornájára