Jelenlegi hely

gyermeklélektan

Iker-probléma az oviban

4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja. Az óvónők nem avatkoznak ebbe bele, lehet, helyesen, mert a gyerekeknek meg kell tanulni kezelni a konfliktusokat. Azonban ez az élethelyzet addig fajult, hogy azt vettük észre a párommal, hogy az elnyomott kisfiam, Bence sokkal jobban ragaszkodik a tesójához, mint a másik. Sőt a domináns testvér, Balázs már nagyon semmiben sem enged. Eljutottunk addig a pontig, hogy próbáltunk külön-külön beszélgetni a gyerekekkel. Próbáltuk megtudni a probléma okát.

Gonoszságból?

Egy 8 éves kisfiú, és egy 10 éves kislány anyukája vagyok. A gyerekek mindennél jobban vágytak egy kiscicára, amit másfél évvel ezelőtt meg is kaptak. Imádták, gondozták, a mindenük volt ez a macska, az egész család szerette. Tegnap megmérgezték, annak ellenére, hogy ivartalanított lánymacska volt, még az utcára sem ment ki, csak hébe-hóba a szomszédhoz bogarászni. Ez épp elég volt.

A kislányom teljesen kisajátít magának

2 éves a kislányom, és a problémánk az lenne, hogy teljesen kisajátít magának. Férjem külföldön dolgozik, ritkán és keveset van velünk, a nagyszülők a távolság miatt szintén nem vigyáznak rá, nagyon ritkán látogatják, ezért állandóan kettesben vagyunk. Nagyon aktív, már-már hiperaktívnak mondható gyerek, ezért viszem ennek megfelelő foglalkozásra hetente. A probléma az, hogy teljesen kisajátít magának, ha telefonálok vagy mosogatok stb. teljesen kifordul magából és cirkuszol, rángat, hogy rá figyeljek.

Túlságosan mozgékony

Kisfiam 2 és fél éves, babának is ingerkereső, nappal felszínes alvó volt. Az éjszakát viszont hamar átaludta már, napirendje korán kialakult. Könnyen, egyedül alszik el. Mivel kisebb súllyal született, de időre, kezdetben ülésbe húzáskor nem tartotta a fejét. Ezért 3-4 alkalommal gyógytornász foglalkozott vele. Hamar behozta a lemaradást, nem kúszott, csak mászott, 9 hónaposan felállt, 10 hónaposan elindult. Nagymozgása kifejezetten ügyes, idősebbeknél is ügyesebb, jól koordinált. Hónapok óta éjjelre-nappalra teljesen szobatiszta.

Biligondok

Kisfiam júliusban lesz 3,5 éves. Nagyon rá vagyunk görcsölve a szobatisztaság témakörére. Segítségét szeretném kérni, tanácsát, mert nem tudom, mit kellene tennem, mivel teszek jót vagy rosszat. Kb. egy éve kezdte a szobatisztaságot. Párszor pisilt bilibe, de aztán rögtön a WC-be intézte a pisilést önszántából, nagyon ügyesen. Aztán pár nap múlva sikerült a kakilás is a WC-be szintén. Egyszer otthon, egyszer anyukámnál. Megdicsértük, csokit is kapott utána. Nagyon örült, sokáig emlegette, ő már kakilt vécébe, csigás csokit kapott utána.

Szex a baba előtt?

Az én kérdésem a gyermek szexualitáshoz való hozzáállásával kapcsolatos. Először is kiemelném, hogy első gyermek, és egyikünk neveltetése sincs még csak köszönőviszonyban sem az általunk kívant hozzáállás elérésével. Férjemmel 6 éve vagyunk együtt, 3 éve házasok. A tartalmas, jó szex mindkettőnknek igénye és szerencsére tökéletesen működik minden. A gyermek

El merjek-e utazni?

Egy 6 éves lányom és egy 2 éves fiam van. A lányom szeptemberben kezdi az iskolát, a fiam a bölcsit. Augusztus 21-25 között el kell utaznom, addig más (az apjuk, vagy nagymama vagy nagynéni) vigyáznának a gyerekekre. Korábban még nem voltam távolt tőlük több napra. Illetve a lányom tavaly nyáron több hetet a nagymamáéknál töltött, és jól érezte magát, de akkor ő nyaralt és nem én mentem el otthonról. A lányom elég anyás, nem szeret az apjával maradni pár órára se. A fiamnál pedig még nem volt szeparációs szorongásos időszak.

Ijesztő élmény

A következő helyzetben szeretnék segítséget, útmutatást kérni. Rokon családban történt ma reggel, hogy a család kutyája kiszökött, és megharapta a szomszédot, aki vérhígítót szed, így a harapás következtében aránylag sok vért vesztett, a mentő elvitte. Ezt a 3 és fél éves kislány végignézte, és nagyon megrémült, megrázta a dolog, azóta is sír. Milyen módon lehet hatékonyan megnyugtatni, megbeszélni vele a dolgot, hogy az eset komolyabb nyomot ne hagyjon benne, ne alakuljon ki nála fóbia a kutyák iránt, stb.

Mit tegyek, hogy feloldódjon?

Kisfiam 7 éves, saját környezetében nagyszájú, nyitott, érdeklődő. Az első osztály nagyon nehéz volt, az első félévben sírva ment be a suliba, ami a tanárnő elmondása szerint 10 percig tartott, utána egész nap vidám volt. Jégkorongozik, ugyanez a helyzet az edzéseken is! Az első 5-10 perc kell a feloldódásra, utána megy minden simán. Szerepelni nem akar egyáltalán, pedig ügyesen mondja otthon a verseket. Mit tegyek, hogy ez a szorongás feloldódjon benne?

Agresszív bölcsis

Kisfiam 27 hónapos, 3 hónapja bölcsődés. Nagyon könnyen beszokott, nem sírt. Már az elején problémák voltak vele, a társaival agresszív. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de üt, harap, mar, hajat húz stb. Van mikor egy hétig semmi baj, utána 1 hétig mindennapos az agressziója. Igazából már másfél éves korában kezdődtek a problémák. Akkoriban vittem hetente egyszer  kerekítő gyerekfoglalkozásra. Már az első alkalommal nekiment a gyerekeknek ok nélkül. Itthon pedig nincs verve stb., tehát nem tőlünk tanulta el ezeket.

A kisfiam szeret füllenteni

Fiam hétéves, most fog menni második  osztályba. Olyan problémáim vannak, hogy nagyon nehezen oldódik fel az iskolában, az osztálytársai közül is mindig azt mondja, hogy mindenki a barátja, aztán pedig hazajön és azt mondja, hogy senki nem akart vele játszani. Lassúnak és bátortalannak csúfolják. Szeret füllenteni, amit én nagyon nem szeretek, mindent próbál mással

Nem akar apával aludni

Kislányunk 5,5 éves. Éjszaka is dolgozom, havonta kb. 5-6 alkalommal. Ilyenkor a kislányunk a szüleimnél alszik, akikkel egy udvarban lakunk. A férjem időnként későn ér haza a munkából, de ha korán otthon van, akkor is anyuéknál alszik. Erről most már nagyon szeretnénk leszoktatni, de nem tudjuk. Sír, hogy nem akar apával aludni. Jókat játszanak, mesét néznek, de mikor már aludni kéne, sír, hogy Mamáéknál szeretne aludni. Férjem próbálja megnyugtatni, simogatja, türelmes vele, de nem sikerül, aztán ideges lesz és átengedi Mamáékhoz a lányunkat, és végül ott alszik.

Úgy érzem, elrontottam valamit

Van egy 3,5 éves kisfiam, Máté. 4 hónapja született kistesója, akit mindig szeretget, simogat, nem ellenséges vele. Máté hamar (14 hós korában) kezdte a bölcsit,  és 7 hónapja már ovis. Kb. az ovi óta vettem észre furcsa viselkedésbeli problémáit. Nagyon nehéz megfogalmazni, mert összetettnek érzem a problémát. A csúnya, goromba, fennhangon, parancsolgatva beszéddel kezdődött ( menj innen stb.), de úgy érzem, ezt most viszonylag kordában tartjuk azzal a nyugodt hangon feltett kérdéssel, hogy "anya így beszél veled?" És

Oldalak

Feliratkozás RSS - gyermeklélektan csatornájára