Jelenlegi hely

gyermek és gyász

A nagymama a csillagok közé költözött

Férjemmel külön élünk, válóper van folyamatban. Van egy 2,5 éves és egy 9 hónapos gyerekünk. A kislány úgy jött haza az édesapjától, hogy az apja azt mondta neki, hogy a nagymamája (a még férj édesanyja) felment a csillagok közé. Beteg volt, a kislány kijelentésével tudtuk meg, hogy meghalt az anyósom. Szeretné elvinni mindkét gyereket a temetésre. Mit tegyek, engedjem el? Félek, hogy a 2,5 éves kislánynál törést fog előidézni, hogy most koporsóban látja majd a nagymamáját, az apja pedig azt mondta neki, hogy a csillagok közt van.

Ajándék Apa nevében?

Két éve, hogy a bátyám hirtelen autóbalesetben elhunyt. Hátrahagyott egy most kilencéves kisfiút. Én vagyok a keresztmama. Születésnapja lesz. Arra gondoltam, mivel most új lehetőség van nálunk, küldeni neki egy édesség-boxot. Mintegy az apukája nevében, hogy tudja, vele van. Amúgy minden évben köszöntjük egymást a családdal. Csak hát a bátyám már hiányzik közülünk. Nem tudom, úgy eszembe jutott, de nem szeretnék újabb traumát okozni a keresztfiamnak. Ezért kérdezem. Maguk szerint beteg egy ötlet?

Az apa halála

Van egy 12 éves kislányom,aki tavaly februárban elveszítette az apukáját. Hirtelen történt. Stroke-ot kapott és nem tudtak rajta segíteni. Mi már ekkor nem éltünk együtt évek óta, de nagyon jó volt a viszonyunk, és a kislányom imádta az apukáját. Amikor elmondtam neki, hogy sajnos az orvosok nem tudják megmenteni az apukája életét, még ő vigasztalt engem. Megvárta, míg kijövök a szobájából és hallottam, hogy akkor kezd el sírni. Előttem soha nem sírt. Azt mondta, hogy apa nem szeretné, ha szomorkodna.

15 hónaposan elveszíteni az apát

A 15 hónapos kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Párom két hete elhunyt. Kisfiunkat nagyon megviselte az elmúlt három hónap, apukája sokat volt kórházban, keveset otthon. Láthatóan megszenvedte azt, hogy ilyen megtörténhet. Hogy egy számára nagyon fontos személy így eltűnhet az életéből. Aztán az eset után sírást kezdve nem vett levegőt, elájult. Mentőt hívtam hozzá, kórházba kerültünk. Ott az idegenek, vizsgálatok, orvosok miatt három ilyen rohama is volt. Affektív apnoét diagnosztizáltak nála. Kikerülve a kórházból anyukáméknál töltöttünk egy hetet.

Napi szinten emlegeti elhunyt dédnagymamáját

Gyermekünk (4,5 éves kislány) szinte napi szinten emlegeti elhunyt dédnagymamáját. Ilyenkor általában el is pityeredik, mondja, hogy hiányzik neki. Ma meg (eddig először) a paplanjából "sírt" épített neki a szobájában. Egyébként nem szokott sokáig tartani nála ez a fajta emlékezés, 1-2 perc, elmondja, mennyire hiányzik neki (mi is elmondjuk, hogy megértjük és nekünk is hiányzik, megölelgetjük, megpuszilgatjuk), utána felhőtlenül játszik tovább, éli a négyévesek gondtalan életét. Nem aggódjuk túl a helyzetet, de jobbnak látom megkérdezni egy szakember véleményét erről.

Örökbefogadás

Egy hónapja fogadtunk örökbe egy gyereket, akit a nagymamaja nevelt. A gyerek most 7 éves, a nagymama meghalt, így került hozzánk. Nekünk már van egy 18 éves fiunk. Eddig különösebb probléma nem volt, szeret nálunk, nem is emlegette a nagymamát. Pár napja viszont kezdett beszélni róla, s azóta a viselkedése is kezd megvaltozni, például eldugta a telefonjainkat, egy kislány szemüvegét hazahozta, nem akar megosztani senkivel semmit, s irigykedik is. Szeretnék segíteni neki, ebben kérném a segítségét.

Hogyan mondjam el, hogy a nagypapa itthagy minket?

Nagy dilemma előtt állok, ezért szeretném a tanácsukat kérni. Van egy 10 éves kislányom, imádja a nagyszüleit. A nagyapa évek óta beteg, szív, vérnyomás, cukor. Ezt a kislány is tudja. Néha, mikor a tata rosszul van, szokott rajta sajnálkozni, néha sír kicsit miatta, hogy aggódik a tata miatt. Nem lakunk együtt, de csak három háznyi választ el a nagyszülőktől, így elég gyakran találkoznak, illetve a kislány hétéves koráig együtt éltünk a nagyszülőkkel. Ezért nagyon erős a kötődés.

Gyermeki gyász

Általános iskolai tanár vagyok. Van egy tízéves kisfiú az iskolánkban, aki három hónap leforgása alatt először az édesapját, két hete pedig az édesanyját veszítette el. Jelenleg édesanyja unokatestvére a gyámja, valamint hatodéves orvosi egyetemista bátyja igyekszik átsegíteni a
traumán. Mindkét szülő rákban hunyt el, a gyermek sok szenvedést látott, és édesanyja igyekezett felkészíteni őt arra, hogy ezentúl valaki más fog gondoskodni róla. Múlt hét pénteken temettük el az édesanyát.

A gyermekek és a gyász

Édesanyám március 19-én elhunyt. Kislányom 9, kisfiam 7 éves. Úgy gondolom, a gyerekek ösztönösen tudják, hogy nekik mi a jó, ezért szeretném rájuk bízni a döntést, hogy eljöjjenek-e a temetésre. Kislányom bizonytalan még. Ha esetleg nem lesz ott a szertartáson, nem lesz neki később következménye, amiért nem kísérte el az utolsó útjára? A másik kérdésem: nyitott koporsós temetés lesz. Ha valamelyik gyermekem meg szeretné nézni még egyszer, akkor jól döntök-e, ha megengedem neki?

Feliratkozás RSS - gyermek és gyász csatornájára