Jelenlegi hely

bölcsőde

A téli szünetben mintha kicserélték volna

Egy magánbölcsődében dolgozom reggelente, nem vagyok egész nap ott, de jól ismerem a gyerekeket. Van egy kislány, júniusban múlt kétéves, és eddig minden reggel vidáman, mosolyogva, jókedvvel jött be, mindig játszott, táncolt, énekelt. Mióta volt a téli szünet, azóta mintha kicserélték volna, minden reggel sírva jön be, nem hajlandó játszani, csak egyhelyben ül, néz maga elé és egyszer csak sír, kérdezgeti, anya jön-e? Elmondjuk, hogy jön. Megnyugszik. Félóránként ez megismetlődik. Viszont ha délutánra lecsökken a létszám 3-4 gyerekre, onnantól ugyanúgy elvan, mint régen.

"Rossz, akaratos, nyűgös, kezelhetetlen" bölcsis??

Van egy 3 éves kisfiam, aki bölcsődébe jár. Nem tudom eldönteni, van-e vele valami baj. Közel 2 évesen kezdte el, és nagyon szerette/szereti. Volt egy gondozónő-váltás, és akihez került, nagyon hangulatember volt és sok olyat tett, amivel nagyon nem értettem egyet. Úgy éreztem, mintha "kipécézte" volna a fiamat. Hogy értse, írok példát: tavaly szeptemberben szobatisztaként vittem a fiamat, és gyakorlatilag visszaszoktatta a pelenkára, mert neki nem szólt, ha pisilnie kellett.

Bölcsis gondok

Van egy 2,5 éves kisfiam, aki bölcsibe jár december óta. Eleinte semmi gond nem volt, de az utóbbi időben folyton panaszkodnak rá, mondván, milyen rossz lett. Akaratos, nem akarja/nem tudja felvenni a cipőjét. Evésnél sem marad nyugton, szórakoztatja a többieket. Rohangál a szobában. Ha rászólnak valamiért, sírni kezd. A cipőjét tényleg nem tudja felvenni. Volt néhány sikertelen próbálkozás, és azóta ha én nem adom rá, inkább elindul mezítláb akár esőben is. Ha csak megemlítem, hogy próbálja meg, kétségbeesik, sírni kezd.

Árthat-e a bölcsi?

36 éves anyuka vagyok, kislányom júniusban volt kétéves. Nagyon okos, barátságos, érzékeny és "anyás" kislány. Szeptembertől visszamegyek dolgozni, igaz, nem teljes állásban - pedagógus vagyok és van lehetőségem kevesebb óraszámmal dolgozni. Így kislányom bölcsibe megy, amitől tartok. Nem szívesen viszem bölcsibe, még ha bízom is a gondozónőben, akit személyesen ismerek én is és a kislányom is. De nem tudok teljesen itthon maradni, mert a férjem fizetése nem elég a családnak. Azt olvasom, hogy 3 éves kor alatt legjobb lenne itthon.

18 hónapos - menjen bölcsődébe?

18 hónapos a kislányom, és hamarosan lesz egy kistestvére - egészen pontosan januárban születik. Sokáig a bölcsőde ellen voltam, viszont most elgondolkodtam rajta, hogy a kistesó
születése előtt pár hónappal beiratjuk egy bölcsődébe vagy egy családi napkozibe. Félek, hogy milyen hatással lenne ez a kislányomra - nem szeretném, ha lelkileg sérülés érné, akár emiatt vagy a kistesó érkezése miatt. Nem tudom, mitévő legyek...

"Besokallt" a bölcsitől?

Kisfiam májusban volt 3 éves, és októberben lenne 2 éve, hogy bölcsibe jár - csak ugye addigra óvodába megy :-) Eddig minden simán ment, szeretett bölcsibe menni, nem is volt vele soha semmi gond, de kb. 3 hete nem akar menni reggelente. Annyira nem, hogy egy hete minden reggel azzal ébred, hogy megkérdezi tőlem, ma hova megyünk, s mikor válaszolok, hogy bölcsibe, akkor sír. Sír az odafelé vezető úton is, s bemenni a csoportszobába pláne nem akar. Ma reggel üvöltött szabályosan, s csak úgy patakzottak a könnyei - persze emiatt nekem is. Szökni is próbált...

Étkezési gondok a bölcsiben

15 hónapos kisfiam 5 hónapja jár egy bölcsödébe. Nagyon szereti, mosolyogva megy és nincsen vele semmi probléma. Azonban az étkezési szokásai nagyon megváltoztak. Amikor beadtuk a bölcsödébe, egy nagyon szépen és fegyelmezetten evő, mindent elfogadó (spenót, tökfőzelék, padlizsán, cukkini volt a kedvence) gyerek volt. A bölcsödében azonban nem ragaszkodnak az ebéd elfogyasztásához, és kipótolják a meg nem evett ebédet, sütivel, pogácsával, kekszekkel, kukival és olyan élelmiszerekkel, amiket mi szülőként nem adnánk soha a gyerekünknek.

Bölcsis és otthoni napirend

Olyan kérdésem lenne, hogy 21 hónapos kislányunk hetente 2x délelőttönként (9-12:30, ebéd utánig) családi napközibe jár. Eddig az alvás itthon 11-14-ig tartott, és utána volt az ebéd. A bölcsődében 12-kor ebédelnek és itthon 1 órakor alszik el. Mivel ez így igen rendszertelen, hogy 1 héten kétszer felborul az alvási ritmusa, aggódom. Első gyerekünk, és tanácstalan vagyok, hogyan kivitelezzem a napjait, amikor nem megy, alkalmazkodjak ahhoz a bölcsis napirendhez vagy maradjon itthon minden olyan, mint amit eddig megszokott.

Feliratkozás RSS - bölcsőde csatornájára