Jelenlegi hely

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

Miért kap valaki Nobel-díjat, ha egész életében a muslicák párzási szokásait kutatja? Igaz-e, hogy a csillagászati ritmusok a génjeinkben vannak? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Az előadásban áttekintjük azt, hogy az alvás és a biológiai ritmusok kutatása hogyan értékelődött át a tudomány szemében és jutott el az ezotéria bélyegétől a Nobel-díjig, miközben a kutatók nem változtak. Mint ahogyan az ember sem változott… Évezredek óta ugyanazok a túlélésre kódolt, ősi mechanizmusok befolyásolják testi folyamatait és cselekvéseit. Az ember tehát nem változott – de folyton változtatott! És ettől nem lett feltétlenül boldogabb, sem egészségesebb. De akkor hogyan tovább?

Az előadás az „A mikrobiomtól a központi idegrendszerig” címmel rendezett konferencián hangzott el, amit a Mindennapi Pszichológia magazin rendezett a Szakmai Továbbképző szervezésében 2019. március 09-én.

Dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai részlegének vezetője. A graduális és posztgraduális képzésben egyetemi oktató. A Depresszió és Öngyilkosság-megelőzés Kutatócsoport vezetője. Az Európai Bizottság Joint Action of Mental Health and Well Being 4-es munkacsomagjának vezetője (Depresszió és öngyilkosság-megelőzés). Kiemelt kutatási területe az életmód és a cirkadián ritmus kapcsolata az affektív zavarok, testi betegségek és a szuicídium komorbiditásával. Szorongás és pánikbetegség kezelése, depresszió és öngyilkosság-megelőzés, valamint kultúra és szubkultúra közti konfliktuskezelés.

Share