Jelenlegi hely

Az izgés-mozgás jót tesz szívünk egészségének

Úgy tűnik, a lábujjainkkal való dobolás és más, hosszú ülés közben végzett mozgások jót tesznek az ereink egészségének. 

A hosszan tartó ülés csökkenti a lábszárakba irányuló véráramlást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. „Sokunk órákon keresztül ül – vagy azért, mert sorozat-maratont néz a tévében, vagy számítógépes munkát végez” – mondja az American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Jaume Padilla, a Missouri Egyetem munkatársa. „Azt akartuk kideríteni, hogy a lábszár apró mozgatásaival meg lehet-e előzni a lábszár érműködésének a tartós ülés által okozott romlását. Bár számítottunk arra, hogy az apró izgés-mozgás serkenti az alsó végtagok vérkeringését, meglepődtünk azon, hogy ez ahhoz is elegendő, hogy megelőzze az érműködés romlását.”

A kutatók 11 egészséges fiatalemberben hasonlították össze a lábszár vaszkuláris működését egy háromórás ülés előtt és után. A résztvevőket arra kérték, hogy ülés közben egy percig ismétlődően doboljanak a lábfejükkel, majd négy percig pihentessék, mialatt a másik lábszárukat mozdulatlanul tartják. Az alanyok percenként körülbelül 250-szer mozdították meg a lábfejüket. Az eredmények alapján kiderült, hogy a doboló lábszárban jelentős mértékben javult, míg a mozdulatlan lábszárban csökkent a véráramlás. Padilla a kutatás alapján azt javasolja mindenkinek, hogy a hosszan tartó ülést a lehető leggyakrabban próbálják megtörni felállásokkal vagy sétával. Ha viszont olyan helyzetbe kerülünk, ahol nincs lehetőség a sétálásra, a lábunk apró mozgatása is jó alternatíva lehet. A szakember szerint bármilyen mozgás jobb, mint a mozdulatlanság.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.