Jelenlegi hely

Az ülő életmód zsugorítja az agyat

Ha szükséged van egy jó indokra ahhoz, hogy végre felállj a kanapéról, az alábbi kutatás megadja a szükséges lökést. 

A szakértők ugyanis kimutatták, hogy a mozgáshiány összezsugorítja az agyat.

A Bostoni Orvosi Egyetem nagyszabású kutatása szerint azok az emberek, akik a harmincas és negyvenes éveikben keveset mozognak, kisebb aggyal rendelkeznek két évtizeddel később. A szakértők úgy vélik, hogy az ülő életmód felgyorsítja az öregedési folyamatot, felgyorsítva ezzel az agy zsugorodásának sebességét. A kutatóknak a Neurology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint fontos, hogy középkorúan jó legyen az állóképességünk, ha idősebb korban egészségesek szeretnénk maradni.

Az agy zsugorodása jelentős tényező az időskori kognitív hanyatlás, demencia, sőt akár a korai halálozás bekövetkezésében is. A kutatók közel 1600 ember orvosi adatait elemezték, akiket 20 éven keresztül követtek nyomon. A résztvevők az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején futópados állóképesség felmérésen vettek részt, amikor az életkoruk 31 és 49 év közé esett. Az önkéntesek két évtizeddel később, 1998. és 2001. között, egy sor agyi MR-vizsgálaton és neurológiai teszten estek át. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek rendelkeztek 20 évvel később a legkisebb térfogatú aggyal, akiknek a kezdeti felmérés során a legrosszabb volt a fizikai állóképessége.

Minden ember agya zsugorodik az életkor előrehaladtával, ami az öregedési folyamat természetes velejárója. A kutatás azonban arra utal, hogy a testmozgás mennyisége meghatározza ennek a zsugorodásnak a sebességét. A kutatók szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást, ezáltal mérsékli az agy megterhelését.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Vannak, akikben szorongást kelt a gondolat, hogy az időskorral olyan gyógyíthatatlan betegségek alakulhatnak ki, mint például az Alzheimer-kór; vagy a fizikai képességek olyan...

Nyiri Gábor és kutatócsoportjának új kutatási irányokat kijelölő eredményét a világ vezető tudományos szakfolyóirata,

Ezek a gyerekek szenvednek attól, hogy szinte folyamatos kritikában és szidásban részesülnek

A tinik agyát szokták egy olyan új autóhoz hasonlítani, amelyben alacsonyabb állást mutat a kilométeróra.

A felfedezés segít abban, hogy megértsük, mi az a nyelv, amit az idegsejtek használnak.

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor