Hirdetés
Mipszi

A sorozatfalók rosszabbul alszanak?

Ha egy egész szezont végignézel a kedvenc sorozatodból, garantáltan rosszul fogsz aludni – legalábbis ezt állítja egy nemrégiben közzétett kutatás, amely a tévénézési szokások és az alvászavarok közötti összefüggéseket kereste. 

A sorozatfalók rosszabbul alszanak?

A kutatást vezető Liese Exelmans, a belgiumi Leuven Egyetem Tömegkommunikáció Kutatási Tanszékének munkatársa és csapata 420 tizennyolc és huszonöt év közötti fiatalt kísért figyelemmel, és azt tapasztalták, hogy míg a tévécsatornák közötti kapcsolgatás nem volt hatással az alvásra és a fáradtságérzetre, addig az, ha valaki ugyanannak a sorozatnak több egymás utáni részét – akár egy egész évadot is – végignézi, már kifejezetten negatívan hatott az alvásminőségre.

A Journal of Clinical Sleep Medicine című lapban ismertetett vizsgálat során ötből négyen jellemezték magukat sorozatfalóként. Egyötödük a kutatást megelőző hónapban hetente több sorozatot is végignézett, közel hét százalék pedig arról számolt be, hogy az elmúlt 30 napban szinte minden nap így tett. Noha ezek a személyek sok esetben elég időt töltöttek alvással, a kutatásból kiderült, hogy az alvásuk minősége nem volt kielégítő, ezért többnyire fáradtabbak voltak azoknál, akik nem voltak sorozatfalók.

A szakemberek szerint a háttérben az állhat, hogy ha valakinek túlságosan egy sorozat története és szereplői foglalják le a gondolatait, az hajalmos lefekvés után is azokról gondolkodni, találgatni, vajon mi fog történni a következő részben, emiatt pedig nehezebben alszik el. Tudatos életmódváltással segíteni lehet ezen, például be lehet állítani az órát a lefekvés időpontjára, amihez ragaszkodunk – illetve érdemes egy-egy sorozatot nem egyedül, hanem nagyobb társasággal nézni, hetente rendszeresített időpontban.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor az sem kizárt, hogy nem a sorozatfalás hat negatívan az alvásra, hanem már eleve azokra jellemző ez a tevékenység, akiket napközben több stressz ér, így az alvásminőségükért is inkább az lehet felelős.

Hirdetés
Hirdetés