Hirdetés
Mipszi

A smink önbizalmat ad

A rúzs igenis számít: egy friss kutatás szerint a smink hatására nemcsak magabiztosabbnak érzi magát a nő, de a teljesítménye is javul - általa jobb jegyek születnek, mint más hangulatjavító módszerek igénybevétele esetén, legyen szó akár vidám zenéről, akár jó ételekről – olvasható a Cogent Psychology című szaklapban publikált kutatásban.

 

A smink önbizalmat ad

Köztudomású, korábban is dokumentált tény, hogy a kozmetikumok pozitív hatással vannak viselőjük pszichés állapotára, különös tekintettel az önbizalomra. Az azonban új felfedezés, hogy az így szerzett önbizalom a jelek szerint a kognitív képességekre is kihat: vagyis jó eséllyel jobban teljesít egy írásbeli vizsgán az, aki sminket visel, mivel jobban érzi magát a bőrében.

A Harvard és az olasz Chieti Egyetem kutatása során a szakemberek 186 egyetemi hallgatónőt vizsgáltak, akik egy standard pszichológia teszten vettek részt. Ezt megelőzően a lányok különféle hangulatjavító feladatokat kaptak: pozitív zenét, emberi arcot ábrázoló kifestőt, illetve sminkelési lehetőséget. Mint kiderült, később a sminkelési lehetőséget kapó csoport tagjai érték el a legmagasabb pontszámot a szakmai teszten.

 

Hirdetés
Hirdetés