Hirdetés
Mipszi

Mi vesz rá egy tinit, hogy otthagyja az iskolát?

A Montreal Egyetem kutatói arra keresték a választ, vajon mi vesz rá egy tinit arra, hogy váratlanul otthagyja az iskolát, és arra a meglepő válaszra jutottak, hogy lényegében bármilyen stresszes esemény kiválthatja ezt a döntést. 

Mi vesz rá egy tinit, hogy otthagyja az iskolát?

Amint arról a Child Development című lapban közzétett kutatást vezető Véronique Dupéré beszámolt, azok a tinik, akik valamilyen súlyos stresszt élnek át, kétszer nagyobb eséllyel maradnak ki az azt követő hónapokban az iskolából, mint azok, akikkel nem történik ilyen esemény. A stressznek nem feltétlenül kell, hogy köze legyen az iskolához, sőt tulajdonképpen legtöbb esetben nincs is hozzá közük, inkább valamilyen családi eseménnyel – például válással –, kortársakkal való konfliktussal, egészségügyi vagy jogi problémával kapcsolatosak.

A vizsgálat során a szakemberek 545 nagyjából 16 éves diákot kísértek figyelemmel 2012 és 2015 között olyan montreali és környékbeli iskolákból, ahol az iskola-kimaradási arány 36 százalék körüli volt, vagyis több mint a duplája a Qebec-re jellemző átlagnak. A diákokat kikérdezték arról, milyen stresszes események érték őket az elmúlt egy év során, és ez alapján három csoportba sorolták őket. Az egyikbe azok tartoztak, akik nemrég hagyták ott az iskolát, a másikba azok, akik az első csoportba tartozókhoz hasonló iskolai és családi jellemzőkkel rendelkeztek, a harmadikba pedig azok, akik nem tartoztak a rizikócsoportba.

A kutatás során az első csoport tagjai és a másik két csoportba tartozók között jelentős különbségeket találtak az őket ért stresszes események tekintetében – előbbieknél jóval több ilyen helyzet fordult elő, ezek egyharmada iskolával kapcsolatos volt, egynegyede családi konfliktus, emellett még krónikus betegségek, kortársakkal való konfliktusok, szerelmi gondok, jogi problémák vagy ezek keveréke szerepelt a listán.

Hirdetés
Hirdetés