Jelenlegi hely

Sport és a függőség kialakulásának kockázata

„Work hard, play hard!” – azaz adj bele mindent! Úgy tűnik, ezt az élsportolók túlságosan is szó szerint veszik – körükben nagyobb a kockázata az illegális szerhasználatnak. 

A hagyományos bölcselet azt sugallja, hogy a sport és a fizikai aktivitás kéz a kézben járnak a jó mentális egészséggel. A függőség és a sport kapcsolatát vizsgáló kutatás során azonban Laurie de Grace azt találta, hogy a kemény sport bizony kockázati tényezőt jelenthet a függőségek kialakulására. A sportkultúrának hovatovább részévé vált az alkoholfogyasztás és a szerhasználat. „Nem vagy benne a csapatban, ha nem vagy benne az ivásban” – állítják egyes sportolók internetes fórumokon. Habár a sport önmagában egészséges tevékenység, sajnos a kultúra, amely övezi, magában hordozza az addikció kialakulásának a kockázatát: a kupák megtöltése pezsgővel, az öltözőkben a meccsek utáni sörözések és a bajnokságokat kísérő kemény bulizások mind ebbe az irányba mutatnak.

A vizsgálatban a sport teljes spektruma képviselve volt: a hobbi-sportolóktól az élsportolókig: atléták, evezősök, táncosok, harcművészek, csapatjátékosok. Egy, a kutatásban részt vevő hokijátékos elmesélte, hogy az edzőjük több rekesz sörrel szállt fel a csapat buszára. Be akart illeszkedni a csapatba; az ő függőségét például ez indította el. A túlfűtött versenyszellem szintén hajlamosít a kialakulására. Ezek a sportolók a legjobbak akarnak lenni, mindenben. Nem csak a sportban, a drogfogyasztásban is a legjobbak akarnak lenni. Élsportolók esetén a sérülésekből fakadó hátrányok szintén hozzájárulhatnak a szerhasználathoz. Wendy Rodgers, a Faculty of Physical Education and Recreation professzora hangsúlyozta, hogy ha valaki 21 éves kora előtt nem indul el a függőséghez vezető úton, akkor jó eséllyel már nem is fog kialakulni nála. „Úgy tűnik, van az ember életében egy érzékeny időszak, mikor a magas elvárásokból és a teljesítménykényszerből fakadó nyomás egy egész életre szóló negatív következményeket eredményezhet.”

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Akkoriban a dolgoknak még magától értetődő módon volt tétje, súlya, jelentése.

Az önigazolás, bármilyen meglepő, csodás dolgokat tarthat fent az életünkben, ám gyakran megrázó vagy förtelmes következményei lehetnek.

Ma már sokszorosan bizonyított tény, hogy a gyilkosok, sorozatgyilkosok előéletében gyakran szerepel a gyermekkori állatkínzás.

Sokszor érezzük azt, hogy vitapartnerünkkel valójában nem is ugyanarról vitatkozunk.

A terapeuta a pszichés zavarok szakértője, a kliens viszont a saját problémájának a szakembere, hiszen ő ismeri legjobban a saját nehézségeit...

A tetoválást viselők nagy része sokáig győzködi magát arról, hogy jó döntés volt magára varratnia az adott mintát.