Jelenlegi hely

Sport és a függőség kialakulásának kockázata

„Work hard, play hard!” – azaz adj bele mindent! Úgy tűnik, ezt az élsportolók túlságosan is szó szerint veszik – körükben nagyobb a kockázata az illegális szerhasználatnak. 

A hagyományos bölcselet azt sugallja, hogy a sport és a fizikai aktivitás kéz a kézben járnak a jó mentális egészséggel. A függőség és a sport kapcsolatát vizsgáló kutatás során azonban Laurie de Grace azt találta, hogy a kemény sport bizony kockázati tényezőt jelenthet a függőségek kialakulására. A sportkultúrának hovatovább részévé vált az alkoholfogyasztás és a szerhasználat. „Nem vagy benne a csapatban, ha nem vagy benne az ivásban” – állítják egyes sportolók internetes fórumokon. Habár a sport önmagában egészséges tevékenység, sajnos a kultúra, amely övezi, magában hordozza az addikció kialakulásának a kockázatát: a kupák megtöltése pezsgővel, az öltözőkben a meccsek utáni sörözések és a bajnokságokat kísérő kemény bulizások mind ebbe az irányba mutatnak.

A vizsgálatban a sport teljes spektruma képviselve volt: a hobbi-sportolóktól az élsportolókig: atléták, evezősök, táncosok, harcművészek, csapatjátékosok. Egy, a kutatásban részt vevő hokijátékos elmesélte, hogy az edzőjük több rekesz sörrel szállt fel a csapat buszára. Be akart illeszkedni a csapatba; az ő függőségét például ez indította el. A túlfűtött versenyszellem szintén hajlamosít a kialakulására. Ezek a sportolók a legjobbak akarnak lenni, mindenben. Nem csak a sportban, a drogfogyasztásban is a legjobbak akarnak lenni. Élsportolók esetén a sérülésekből fakadó hátrányok szintén hozzájárulhatnak a szerhasználathoz. Wendy Rodgers, a Faculty of Physical Education and Recreation professzora hangsúlyozta, hogy ha valaki 21 éves kora előtt nem indul el a függőséghez vezető úton, akkor jó eséllyel már nem is fog kialakulni nála. „Úgy tűnik, van az ember életében egy érzékeny időszak, mikor a magas elvárásokból és a teljesítménykényszerből fakadó nyomás egy egész életre szóló negatív következményeket eredményezhet.”

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Felbátorodva az anonimitás adta lehetőségektől, egy teljesen más személyiséget öltenek magukra, nemritkán kitolva erkölcsi határaikat is.

Hogyan lehet eljutni a kudarctól a sikerig? Mi különbözteti meg az örök vesztesektől azokat, akik végül győzni tudtak?

Törvényszerű, hogy partnereinket saját belső rendezettségünknek, integráltságunk fokának megfelelően választjuk – nincs ezzel másképp a nárcisztikus ember sem.

A boldogság egyik kulcsa  az, hogy a negatív életesemények felismerése mellett legyünk érzékenyek a pozitívokra is!

Életünk során rengeteg szócsatát vívunk - s a vita igenis produktív tud lenni, nemcsak a feszültség levezetése céljából. 

Egy férfitól – mióta világ a világ – azt várjuk el, hogy legyen olyan, akire támaszkodni lehet, aki szeretni tud, aki bátor és határozott.