Jelenlegi hely

Illatmentes környezetre vágyik a legtöbb amerikai

Az Egyesült Államok lakosainak nagy része nem kedveli a mesterségesen illatosított helyiségeket, a felnőttek egyharmadánál pedig egyenesen fejfájást, szédülést vagy légzési nehézségeket okoznak a különféle illatosított szappanok, gyertyák, légfrissítők - derül ki egy friss felmérésből. 

Az Egyesült Államok lakosainak nagy része nem kedveli a mesterségesen illatosított helyiségeket, a felnőttek egyharmadánál pedig egyenesen fejfájást, szédülést vagy légzési nehézségeket okoznak a különféle illatosított szappanok, gyertyák, légfrissítők - derül ki egy friss felmérésből.

A kutatást vezető Anne Steinemann, az ausztráliai Melbourne Egyetem professzora munkatársaival több mint 1100 amerikai felnőttet interjúvolt meg, és azt találta, hogy több mint húsz százalékuk szinte azonnal elhagyja a tárgyalótermet, ha légfrissítőt vagy bármilyen más mesterséges illatosítót érez a helyiségben. Amint arról a professzor beszámolt, a vizsgált alanyok által tapasztalt egészségügyi hatások fele kifejezetten ártalmas volt, ami azért is aggasztó, mert a népesség több mint 99 százaléka napi szinten ki van téve ezeknek az illatanyagoknak.

A felmérésből – amelyről az Air Quality, Atmosphere & Health című lapban olvashatnak az érdeklődők – kiderült, hogy a megkérdezettek közel 35 százaléka tapasztalt magán valamilyen tünetet az illatosítók hatására, többek között migrént, orrdugulást, tüsszögést, kiütéseket, asztmát, vagy éppen a koncentrálással vagy gondolkodással összefüggő problémákat. 20 százaléknál akkor jelentkeztek a gondok, ha légfrissítővel vagy dezodorral kerültek kapcsolatba, 24 százaléknál az is problémát okozott, ha valaki máson érezték meg a mesterséges illatot, 12 százalék pedig már az illatosított öblítőnek vagy mosófolyadéknak a szagától is szenvedett.

A legsúlyosabb probléma annál a 15 százaléknál mutatkozott, akik a mesterséges illatanyagok miatt már a munkájukban is akadályoztatva érezték magukat – de összességében a megkérdezettek több mint fele inkább választott volna illatmentes munkahelyet, orvosi rendelőt, szállodát vagy repülőteret, ha megtehette volna.

Amint azt Steinemann megjegyezte, noha az emberek többsége nem kedveli a mesterséges illatokat, a trend továbbra is az, hogy a legtöbb teret ilyen módon próbálják vonzóbbá tenni. A szakember szerint törvénymódosításra lenne szükség annak érdekében, hogy ezeknek az allergén és nem mellesleg környezetkárosító illatanyagoknak a használatát jelentős mértékben visszaszorítsák a hétköznapok során, valamint a tájékoztatást is szélesebb körűvé kellene tenni, a megkérdezettek közel kétharmada ugyanis azt nyilatkozta, hogy nem használt volna ilyen termékeket, ha tisztában lett volna azok káros hatásaival.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások okai között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.

A másik ember szenvedése vagy a másikkal szembeni igazságtalanság nem nagyon érint meg mélyen. Látjuk ugyan a szenvedést, értjük az igazságtalanságot, de az első gondolatunk az...

Az optimista hozzáállás kétszer nagyobb esélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre – erősítették meg a mintegy 5100 önkéntes bevonásával végzett felmérésük alapján az...

A legtöbb esetben a tünetek mögött nincs semmiféle szervi károsodás. Akkor hát miért ilyen drága mulatság az ellátásuk?

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Lukács Krisztina PhD