Jelenlegi hely

Kinek jobb a memóriája: a nőknek vagy a férfiaknak?

A  nők régóta állítják, hogy jobban és tovább emlékeznek a dolgokra, mint a férfiak. De vajon valóban így van?

Egy új kutatás eredményei szerint a középkorú nők túlszárnyalják a velük egykorú férfiak memóriáját - még úgy is, hogy a menopauza után romlik az emlékezőképességük. 

Mint tudjuk, a  memóriavesztés jól dokumentált, sajnálatos következménye az öregedésnek. Becslések szerint az idősek 75 százaléka számol be memóriával összefüggő problémáról - a nőknél gyakrabban előfordul a feledékenység a menopauza során. Mindezek mellett a nők a férfiakhoz képest aránytalanul nagyobb veszélyben vannak a memóriaromlást és demenciát tekintve is. A középkorú nők azonban még az előbb felsorolt állapotok mellett is jobban teljesítenek. A keresztmetszeti kutatás során 212 férfit és nőt vizsgáltak a 45-55 éves korosztályban. Kognitív tesztek segítségével mérték az epizodikus emlékezetet, a végrehajtó funkciókat, a szemantikus feldolgozást és a szóbeli intelligenciát. Az asszociatív memóriát és az epizodikus szóbeli emlékezetet az arc-név asszociációs teszt, illetve a szelektív felidézés teszt segítségével vizsgálták. A nemek összevetése mellett a kutatás kitért a menopauza előtti és utáni állapot összehasonlítására, és az eredmények szerint a változókor előtt, illetve a körül állók számos memóriaterületen felülmúlták a menopauzán már átesett nőket. Az ösztradiol-szint csökkenése okolható a kezdeti tanulás és a korábban megtanult információk felidézésénél mutatott rosszabb eredményért, miközben a memória kapacitása változatlan maradt - állítják a kutatók a Menopause című online kiadványban megjelent tanulmányban. 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

„Vajon miért tud valaki egy ugyanolyan jellegű traumából felépülni, amiből más nem? Miért lesz valaki egy végtag elvesztése után paraolimpián induló sportoló, nem pedig...

Az, ahogyan a dolgokra később visszaemlékszünk, nemcsak a külvilágtól függ, hanem igen jelentősen befolyásolja azt belső világunk is.

ALZHEIMER VILÁGNAP ÉS ALZHEIMER VILÁGHÓNAP

A demenciák, időskori szellemi hanyatlással járó betegségek nemcsak az ezekben szenvedők, hanem a családjuk, közvetle

A testmozgás kedvez a rövid távú memóriának – derül ki a British Psychological Society felméréséből.

A vizsga előtti utolsó pillanatban az agy óriási stressz alatt áll, és így a tények egyszerűen nem őrződnek meg a memóriában.