Hirdetés
Mipszi

Hogyan dolgozzák fel a gyerekek háziállataik elvesztését?

A legtöbb házi kedvenc viszonylag rövid életű, így számos kisgyereknek kell szembesülnie azzal, hogy ezek a kis élőlények elpusztulnak és nincsenek többé. 

Hogyan dolgozzák fel a gyerekek háziállataik elvesztését?

A legtöbb házi kedvenc viszonylag rövid életű, így számos kisgyereknek kell szembesülnie azzal, hogy ezek a kis élőlények elpusztulnak és nincsenek többé. Amerikai szakemberek szerint ahhoz képest, hogy milyen gyakori ez az élethelyzet, nagyon kevés tanulmány született azzal kapcsolatban, hogy vajon a gyerekek miként tudják feldolgozni kedvencük elvesztését, és hogyan lehet őket ebben a leghatékonyabban segíteni.

Joshua J. Russell, a buffaloi Canisius College szakembere éppen ezért több gyerekkel is elbeszélgetett arról, hogyan élték meg, amikor egy-egy háziállatuk elpusztult, illetve ki vagy mi segített nekik a továbblépésben. Amint arról Russell beszámolt, a gyerekek számára a háziállatok többek, mint pusztán állatok – inkább olyanok, mintha a testvéreik vagy a legjobb barátaik lennének, így az elvesztésük is hatalmas trauma lehet számukra. A megkérdezett gyerekek arról számoltak be, hogy míg egy hal vagy egy hörcsög esetében elfogadják és normálisnak tartják, hogy csupán 1-2 évig élnek, a kutyák, macskák vagy éppen a nyulak esetében már nem kalkulálják be, hogy ők sem élnek addig, mint egy ember. Ráadásul az sem mindegy számukra, hogy milyen módon veszti életét az adott állat, ha ugyanis idő előtt, váratlanul hal meg – például egy kutyát elüt egy autó -, azt sokkal igazságtalanabbnak érzik, és nehezebben is dolgozzák fel. Amint az a beszámolókból kiderült, ha egy háziállat addig élt, amennyi a várható élettartama volt, az kevésbé rázta meg kis gazdáját, sőt még az eutanáziát is fel tudták dolgozni, mert úgy vélték, az jobb az állat számára, mint a hosszan tartó szenvedés.

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a családok és barátok sokat segítenek a veszteség feldolgozásában, például azzal, ha beszélgetnek róla, illetve valamilyen rituálé segítségével elbúcsúznak az állattól. Arról már eltérő módon vélekedtek a gyerekek, hogy egy új állat beszerzése mennyire képes enyhíteni a szomorúságukat. Volt, akit kifejezetten zavart volna egy új kedvenc, mert a régit nem lehet helyettesíteni, de olyan is akadt, akit pont ez segített túl a gyászon. Utóbbiak arról is beszámoltak, hogy az új állat semmiképpen sem törölte ki az előző emlékét, csupán egy új barátság lehetőségét adta meg számukra.

Hirdetés
Hirdetés