Jelenlegi hely

Jót tesz az autóvezetés az időseknek

Mentálisan és fizikálisan is hanyatlani kezdenek azok az idős emberek, akik abbahagyják az autóvezetést, állítja a Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett tanulmány. 

Mentálisan és fizikálisan is hanyatlani kezdenek azok az idős emberek, akik abbahagyják az autóvezetést, állítja a Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett tanulmány. A kutatók szerint ugyan valójában nem egyértelmű, hogy mi volt előbb, a „tyúk vagy a tojás”, de az tény, hogy egy ördögi körről van szó, hiszen akinek romlik az egészségi állapota, a látása, a memóriája, az hajlamosabb arra, hogy leáll az autóvezetéssel, ám ez csak tovább ront az állapotán.

A vizsgálatot vezető dr. Guohua Li, a Kolumbia Egyetem Orvosi Központjának szakembere hozzátette, fontos, hogy az idősebb sofőrök is mentálisan és fizikálisan is kellő biztonsággal üljenek a volán mögött, ezért nem csoda, ha ellenkező esetben már nem szívesen vezetnek, de tisztában kell lenniük azzal is, hogy ennek komoly következményei lehetnek az állapotukra nézve: könnyen elszigetelődhetnek és akár depresszióba is süllyedhetnek.

A vizsgálat során 16 korábbi tanulmányt néztek át a kutatók, melyek az autóvezetést már abbahagyott időseket hasonlítottak össze olyanokkal, akik még mindig vezettek. Az eredmények azt mutatták, hogy előbbieknél kétszer nagyobb volt a depressziósok aránya, de az emlékezetük és a mentális képességeik is rosszabb állapotban voltak, továbbá nagyobb számban haltak meg az elkövetkező 3-5 év során.

Dr. Marian Betz, öregedéssel foglalkozó szakember megjegyezte, sokakban él a sztereotípia, hogy az idős sofőrök veszélyesek, ami gyakran tényleg igaz – ám erre nem az a legjobb  megoldás, hogy elvesszük tőlük a slusszkulcsot, hiszen vannak ennél kevésbé drasztikus lépések is. Az egyik, ha az idősebbek már nem vezetnek éjszaka, nem vezetnek csúcsforgalomban, illetve kerülik azokat a körülményeket, ahol már nem érzik kellően magabiztosnak magukat. Ha fizikális problémáik vannak, például a nyakuk túl merev, azon terápiás kezeléssel szintén lehet segíteni, de az semmiképpen sem jó megoldás, ha többé nem ülnek a volán mögé és mindenhova a családtagokkal, barátokkal vitetik magukat. A vezetés sokak számára a felnőttlét szerves része, így ennek feladása olyan, mintha az ember az identitása egy részét veszítené el, ez pedig könnyen depressziót okozhat.

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A csendtől való menekülés végül azt eredményezi, hogy elidegenedünk önmagunktól. Frázisokkal, népszerű szlogenekkel, idézetekkel töltjük meg azt az űrt, amit saját lelkünk nem-...

Fedezzük fel az erősségeinket, ha még nem vagyunk ezek tudatában – az életünk derekán sem késő, soha nem késő.

Miért és mitől félek az önmagammal való találkozással kapcsolatban? Ez az igazi Pandora-szelence. Nem tudhatjuk, mit rejt a mély, s az sem megjósolható, miként hat ránk és...

A boldogság egyik kulcsa  az, hogy a negatív életesemények felismerése mellett legyünk érzékenyek a pozitívokra is!

Magadtól nem tudsz szabadulni! Akármi történik is: életed hátralévő napjait önmagaddal kell eltöltened, és ez nem választás kérdése.

Az „új felnőttkorhoz”, ahogyan Zuboff nevezi az ötvenen túli életszakaszt, nincsen térkép, útmutató, forgatókönyv. Az embereknek maguknak kell azt megtalálniuk.