Jelenlegi hely

Jót tesz az autóvezetés az időseknek

Mentálisan és fizikálisan is hanyatlani kezdenek azok az idős emberek, akik abbahagyják az autóvezetést, állítja a Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett tanulmány. 

Mentálisan és fizikálisan is hanyatlani kezdenek azok az idős emberek, akik abbahagyják az autóvezetést, állítja a Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett tanulmány. A kutatók szerint ugyan valójában nem egyértelmű, hogy mi volt előbb, a „tyúk vagy a tojás”, de az tény, hogy egy ördögi körről van szó, hiszen akinek romlik az egészségi állapota, a látása, a memóriája, az hajlamosabb arra, hogy leáll az autóvezetéssel, ám ez csak tovább ront az állapotán.

A vizsgálatot vezető dr. Guohua Li, a Kolumbia Egyetem Orvosi Központjának szakembere hozzátette, fontos, hogy az idősebb sofőrök is mentálisan és fizikálisan is kellő biztonsággal üljenek a volán mögött, ezért nem csoda, ha ellenkező esetben már nem szívesen vezetnek, de tisztában kell lenniük azzal is, hogy ennek komoly következményei lehetnek az állapotukra nézve: könnyen elszigetelődhetnek és akár depresszióba is süllyedhetnek.

A vizsgálat során 16 korábbi tanulmányt néztek át a kutatók, melyek az autóvezetést már abbahagyott időseket hasonlítottak össze olyanokkal, akik még mindig vezettek. Az eredmények azt mutatták, hogy előbbieknél kétszer nagyobb volt a depressziósok aránya, de az emlékezetük és a mentális képességeik is rosszabb állapotban voltak, továbbá nagyobb számban haltak meg az elkövetkező 3-5 év során.

Dr. Marian Betz, öregedéssel foglalkozó szakember megjegyezte, sokakban él a sztereotípia, hogy az idős sofőrök veszélyesek, ami gyakran tényleg igaz – ám erre nem az a legjobb  megoldás, hogy elvesszük tőlük a slusszkulcsot, hiszen vannak ennél kevésbé drasztikus lépések is. Az egyik, ha az idősebbek már nem vezetnek éjszaka, nem vezetnek csúcsforgalomban, illetve kerülik azokat a körülményeket, ahol már nem érzik kellően magabiztosnak magukat. Ha fizikális problémáik vannak, például a nyakuk túl merev, azon terápiás kezeléssel szintén lehet segíteni, de az semmiképpen sem jó megoldás, ha többé nem ülnek a volán mögé és mindenhova a családtagokkal, barátokkal vitetik magukat. A vezetés sokak számára a felnőttlét szerves része, így ennek feladása olyan, mintha az ember az identitása egy részét veszítené el, ez pedig könnyen depressziót okozhat.

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza. Vissza lehet fordítani ezt a...

Az önigazolás, bármilyen meglepő, csodás dolgokat tarthat fent az életünkben, ám gyakran megrázó vagy förtelmes következményei lehetnek.

Közkeletű hiedelem, hogy egy kis tombolással, töréssel-zúzással le lehet vezetni az agresszivitást. Csakhogy – sajnos! – ez óriási tévedés.

Miért kell újra és újra megrágni valamit, miért tépelődünk, miért rugózunk elmúlt dolgokon?

Sokak számára eljön a pillanat, amikor nyomot akarnak hagyni a világban, jobbítani szeretnék azt.

A függő ember elsődleges törekvése, hogy szoros kapcsolatban lehessen a számára fontos személlyel, legyen az szülő vagy barát, a párja vagy akár a gyermeke. Ennek érdekében...