Jelenlegi hely

Nem tudsz aludni? Lehet, hogy az utcalámpa a ludas

A közvilágítás sok millió ember alvását akadályozhatja a világ városias területein – mutatott rá egy nagyszabású kutatás. A félmilliónál több lakosú városokban élők sokkal magasabb fényhatásnak vannak kitéve, mint a kisebb városokban és vidéken lakók, ennek következtében pedig kevesebbet alszanak és kimerültebbek.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói 15 863 személyt kérdeztek ki telefonon egy nyolcéves időszakban. A résztvevőket alvási szokásaikról, alvásminőségükről, valamint esetleges egészségügyi vagy pszichiátriai rendellenességeikről kérdezték. Ezt követően a kérdőív eredményeit műholdas adatokkal kombinálták, hogy meghatározzák, mennyi fénynek voltak kitéve az emberek alvás közben a különböző területeken. Az egyetem munkatársai kimutatták, hogy a nagyvárosiakat három-hatszor magasabb fényszint-behatás érte, mint a kisebb városokban és vidéken élőket. Előbbiek hat százalékkal nagyobb valószínűséggel aludtak hat óránál kevesebbet éjszakánként, mint a kevésbé intenzív fényhatásnak kitett területeken élő emberek. Ezenkívül a világosabb területeken élők kevésbé voltak elégedettek az alvásminőségükkel és mennyiségükkel, mint a kevésbé fényes területeken élők (29 illetve 16 százalék). A nagyobb fényhatásnak kitett személyek ráadásul nagyobb valószínűséggel ébrednek fel éjszaka összezavarodva, illetve lesznek kimerültek másnap, mint azok, akiket nem ér olyan sok fény éjszaka. A kutatók úgy vélik, hogy a krónikus alváshiány leállítja az agy helyreállító mechanizmusait, így az agy képtelen végrehajtani a szükséges regenerációt és a salakanyagok eltávolítását. E létfontosságú folyamatok hiányában az agy gyakorlatilag megrongálódhat, megváltozhat az agy kémiája, végül pedig a szerkezete is.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.