Jelenlegi hely

Már 14 nap inaktivitás csökkenti az izomerőt

A Koppenhágai Egyetem kutatása szerint már egy kéthetes szünet is elég lehet ahhoz, hogy jelentős csökkenés következzen be az izomerő szintjében – ráadásul az elveszített erő visszanyerése meglehetősen hosszú ideig tart. 

A kísérlet során e viszonylag rövid idő – mindössze két hét – alatt a fiatalemberek izomerejük körülbelül 30 százalékát veszítették el, amitől erejük olyan lett, mint egy évtizedekkel idősebb emberé. Azoknak az aktív idősebb embereknek, akik valami miatt néhány hétig ülő életmódra kényszerültek, 25 százalékkal csökkent az izomereje. A dán kutatásból az is kiderült, hogy minél több izommal rendelkezik valaki, annál többet veszít a sérülés, betegség vagy vakáció okozta szünet következtében.

Andreas Vigelsoe, az egyetem egészséges öregedési központjának munkatársa elmondta, hogy egy fiatal férfi, aki két hétig mozdulatlanságra van kárhoztatva, annyi izomerőt veszít a lábszárában, mintha évtizedeket öregedne. A teljes izomtömeg az öregedéssel természetes módon csökken – a  fiatal férfiak körülbelül 0,9 kilogrammal nagyobb izomtömeggel rendelkeznek mindegyik lábszárukban, mint az idősebbek. Két hét teljes inaktivitás után azonban a Journal of Rehabilitation Medicine című szaklapban közzétett kutatásban részt vevő fiatal férfiak átlagosan 0,48 kg, míg az idősebbek körülbelül 0,25 kg izomtömeget veszítettek. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a lábszár mozdulatlansága alatt az összes férfi veszített fizikai állóképességéből.

A kéthetes mozdulatlanság után a kutatásban részt vevő férfiak egy kerékpáron kezdtek edzeni – hat hétig heti három-négy alkalommal. Kiderült, hogy bár az edzés segített visszanyerni fizikai állóképességüket, az izomerejük nem állt helyre teljesen ezen időszak alatt. A kutatók meglepőnek tartják, milyen sok izmot vesztettek az alanyok az inaktivitás rövid időszaka alatt – az izomtömeg visszanyeréséhez pedig a kísérlet szerint a mozgás nélkül töltött időszaknak körülbelül háromszorosára van szükség.

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Hír a magyar sajtóban 2019-ben: „Hetvenezer forinttal tömött pénztárcát adott vissza egy borozó pultosa múlt héten feledékeny tulajdonosának.”

Egy párkapcsolat kezdeti szakaszában ma nagyon gyakran nem látni sem a bizalmat, sem a türelmet, de még a nyugalmat sem. Úgy tűnik, ma nem lehet hinni a másiknak...

A legerősebb motiváció az, ha a tevékenység önmagában olyan vonzó, hogy semmiféle további belső vagy külső nógatásra nincsen szükség.

Ha nem a VR uralkodik az alkalmazó felett, hanem fordított a helyzet, számos pozitív cél elérse érdekében használhatjuk a technikát...

A család nőtagját erotizálhatja a súlygyarapodás kiváltása, hiszen jó étkeket tesz az asztalra, örömforráshoz juttatja párját.

De vajon hová vezet ez a folyamat? Milyen hatással van ez a kapcsolatainkra és a gyerekeinkre?