Jelenlegi hely

A tesztoszteronszint árulkodhat arról, ki milyen apa?

A Michigan Egyetem tudósai szerint a férfiak tesztoszteronszintje arról árulkodhat, hogy az illető mennyire jó apa.

A kor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje általában csökken, ami a szexuális életükre, de általában véve az egészségi állapotukra is hatással van. A Michigan Egyetem szakemberei Patty Kuo vezetésével ugyanakkor azt is megállapították, hogy a hormonszint arról is árulkodhat, mennyire lesz valaki jó szülő. Egy kísérlet során megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akik a gyereküket valamilyen szorult helyzetben látták, leesett a tesztoszteronszintjük. Mindez egyfajta emocionális reakció a részükről: annak a férfinak, aki együtt érez gyermekével, csökken a tesztoszteronszintje, míg annak, aki nem, nő.

A Developmental Psychobiology című lapban ismertetett kísérlet során 175 férfit kísértek figyelemmel, akiknek a párja a második babát várta. A férfiakat elkülönítették gyermeküktől, majd az apák képernyőn keresztül nézhették, hogy ez a helyzet milyen szorongást váltott ki a kicsikből, akik csak akkor nyugodtak meg, amikor ismét apjuknál lehettek. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik gyermekük aggodalmát és sírását úgy élték meg, mint egy üzenetet saját maguk felé, jobban együtt éreztek velük, és ennek következtében alacsonyabb lett a tesztoszteronszintjük. Ugyanakkor azokban, akik inkább idegesítőnek érezték gyermekük sírását és azt érezték, hogy nem tudnak rajta segíteni, megemelkedett a tesztoszteronszint.

A kutatók egy másik vizsgálatot is elvégeztek az apákon: három különböző játék használatára kellett megtanítaniuk gyermeküket, és azt figyelték, ki milyen türelmesen magyaráz, vagy ki az, aki ingerülten próbálja gyerekét instruálni. Miután minden eredményt összevetettek, azt találták, hogy akiknél korábban szomorkodó gyermeküket látva a tesztoszteronszint nagyobb mértékben csökkent, azok magyaráztak gyermeküknek a legtürelmesebben, azok voltak a legmegértőbbek. Az is kiderült, hogy általánosságban a lányos apák érzékenyebbek voltak, mint a fiús apák.

A kutatásban résztvevő dr. Brenda Volling ugyanakkor megjegyezte, hogy még csak most kezdik felderíteni a férfi nemi hormonok és az apaság közötti összefüggéseket, így a jövőben még bizonyára számos érdekességre derül fény ezzel kapcsolatban.

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A családterápia alapfeltevése, hogy a családon belül megjelenő érzelmi és viselkedési nehézség, tünet nemcsak az egyénhez tartozik, hanem a családi rendszer működésének zavarát...

Az 1960-as évekig egy férfi és egy nő együttélése gyakorlatilag kizárólag házasságon alapulhatott. Az ettől eltérő módozatokat a társadalom elutasította - manapság azonban az...

A kólikaként is emlegetett kórkép legtöbbször ártalmatlan, nincs mérhető, kimutatható elváltozás a hátterében, de súl

Hogy mi a helyes álláspont, az elsősorban nem jogi, hanem tudományos kérdés.

Ennek a kialakítása pedig a szülőn múlik, és bizony nem csak úgy, hogy büntetésképpen eltiltja a képernyőtől a gyerek

A család nőtagját erotizálhatja a súlygyarapodás kiváltása, hiszen jó étkeket tesz az asztalra, örömforráshoz juttatja párját.