Jelenlegi hely

Az impulzív emberek hajlamosabbak a falásrohamokra

A falásrohamokról beszámolók 14 százaléka általában véve is impulzív cselekvőnek tartja magát, főleg negatív érzelmek hatására – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ez az állapot érzékenyebbé tesz az étel nyújtotta örömökre. 

Az impulzív személyiségűeknél magasabb a falásrohamok kockázata, aminek hátterében pszichológusok szerint úgynevezett „negatív késztetés” áll. Kelly Klump, a Michigani Állami Egyetem munkatársa úgy fogalmazott, hogy minél impulzívabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel eszi túl magát, ha lelkileg kibillen az egyensúlyból.„Az emberi természet sajátja, hogy egy rossz nap után vigaszt keres. Eredményeink alapján viszont a negatív érzelmek miatti impulzív cselekvés egy személyiségvonás, ami falásrohamokhoz vezethet” – nyilatkozta a szakember.

A 600 női ikerpár bevonásával készült vizsgálatból - melynek eredményeit az International Journal of Eating Disorders című szaklapban publikálták - megtudhatjuk, hogy a falásroham oka nemcsak negatív hatás lehet, hanem az is közrejátszik benne, hogy az illető mennyire impulzív. Ugyanakkor azok, akik nem minősülnek táplálkozási zavarral élőnek, csak egyszerűen időről időre túleszik magukat, ugyancsak negatív érzések hatása alatt állhatnak – tették hozzá a szerzők.

„A túlevés és az evés közbeni kontrollvesztettség egyaránt a sietős döntéshozatallal áll összefüggésben a negatív érzelmek kapcsán” – fogalmazott Sarah Racine, az Ohio Egyetem professzora. Noha a „negatív késztetés” nagymértékű volt azoknál, akik túlették magukat, illetve elvesztették a kontrollt evés közben, Racine szerint mindkét problémában több tényező is szerepet játszik. „Lehet, hogy a falásroham és a negatív késztetés közötti kapcsolat a magatartás kontrolljának problémájára utal, ami stresszevéskor jelentkezik. A túlevés akár a táplálék okozta jutalomra való túlzott érzékenység következménye is lehet” – összegezte a szakember.

 

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Az „új felnőttkorhoz”, ahogyan Zuboff nevezi az ötvenen túli életszakaszt, nincsen térkép, útmutató, forgatókönyv. Az embereknek maguknak kell azt megtalálniuk.

A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza. Vissza lehet fordítani ezt a...

Ez persze alapvetően igaz, még ha nem is érezzük úgy, hogy az újabban sokat hangoztatott „egész életen át tanulás” a

„A legújabb kutatások alátámasztották”, „vitathatatlan tény”, „háromszor dúsabbnak hat” és hasonló kijelentésekkel megannyiszor találkozunk például reklámokban, de...

Örökmozgó gyermeke lomha tinédzserré vált, aki hétvégén délben kel, iskolaidőben pedig alig lehet reggelente kirimánkodni az ágyból? Higgye el, nem lusta ő, csak kialvatlan....

Becslések szerint az egyesült államokbeli felnőttek több, mint 10 százaléka – bő 26 millió ember – szenved ételallergiában.