Jelenlegi hely

Nem a feleség magasabb iskolai végzettsége miatt válnak a párok

Manapság több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, ezért a legtöbb nő olyan társat talál, akinek a végzettsége alacsonyabb, mint az övé. 

Számos tévhittel ellentétben nem a feleségek magasabb iskolai végzettsége a fő ok, ami miatt a kevésbé iskolázott férjek elválnak – tudjuk meg a University of Wisconsin-Madison friss kutatásából, amely az American Sociological Review című szaklap augusztusi számában jelent meg. Mindamellett azok a párok, akiknek az iskolai végzettsége nagyjából azonos, ritkábban szakítanak. „Úgy néz ki, alaptalanok a félelmek azzal kapcsolatban, hogy önmagában  a nők magas végzettsége veszélyeztetné a házasság stabilitását. Úgy tűnik, hogy a nemek között egyéb területeken is meglévő egyenlőség a heteroszexuális kapcsolatoknak is előnyére válik. A tendencia azt mutatja, hogy a korábbi kenyérkereső-otthonteremtő családmodell lassan kiszorul, és teret kapnak azok a kapcsolatok, amelyekben két egyenlő fél él egymás mellett, hasonló lehetőségekkel az életben. A férfiak szemében a nők társadalmi szerepvállalása egyre kevésbé tűnik fenyegető jelenségnek” – fejti ki Christine Schwartz, a kutatás vezetője.

Emellett egy másik trend is felütötte a fejét: manapság több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, ezért a legtöbb nő olyan társat talál csak, akinek a végzettsége alacsonyabb, mint az övé. Az pedig egyre gyakoribb, hogy a nők nem állnak meg egy vagy két diplománál, hanem több oklevelet is szereznek, ami a férfiakra kevésbé jellemző. A feleség diplomáinak száma azonban vélhetően egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolat minőségét.

Hozzászólások

"Úgy néz ki, alaptalanok a félelmek azzal kapcsolatban, hogy a nők magas végzettsége a házasság stabilitását veszélyeztetné. Úgy tűnik, hogy a nemek közötti egyenlőség a heteroszexuális kapcsolatok előnyére válik: azok a párok, akiknek az iskolai végzettsége nagyjából azonos, ritkábban válnak el, mint azok, akiknek az iskolázottsága között jelentős különbség van” Ezt csak én érzem óriási nagy ellentmondásnak?

Nekem is megütötte a fülem. És utána még ki is fejti, hogy a diplomás nők általában alacsonyabb képzettségű férfiakkal házasodnak. Valaki valamit nagyon összekavart.

Oldalak

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.