Jelenlegi hely

Nincs két egyforma ikerpár

Az egypetéjű ikrek ugyanolyan genommal rendelkeznek - de ez minden. Személyiségükben, megjelenésükben, cselekvéseik módjában és a betegségre való hajlamukat illetően hajszálnyi különbségek fedezhetők fel.

Hogy lehet ez? Minden attól függ, hogyan módosítja az úgynevezett epigenomot a környezete. Egészen pontosan attól, hogyan befolyásolja a genom egyes részeit a metiláció, vagyis a szénhidrogénmolekulák kötődése, ami szó szerint megváltoztatja a genom hangját, elhallgattatva bizonyos géneket, és „felhangosítva” másokat – állítják a sydney-i Garvan Orvostudományi Kutatóintézet és a Queensland Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai, akik nyolcéves, összesen 128 egypetéjű és 128 kétpetéjű ikerpár részvételével készült kutatásukat a PLoS One online kiadásában ismertették. Dr. Marcel Coolen és Susan Clark professzor az egyik géncsoport metilációjára koncentrált, melynek tagjai a növekedést szabályozzák a korai fejlődés alatt. E gének metilációs profilját tekintve még az egypetéjű ikrekben is eltéréseket mutattak ki. Valószínűleg ezek a változások magyarázzák az egypetéjű ikerpárok közötti eltéréseket. Susan Clark elmondta, hogy kutatásuk során azt próbálták kideríteni, milyen szerepet játszik a genetika saját énünk meghatározásában a környezeti hatásokkal szemben. Az eredmények azt mutatják, hogy a metiláció változásai a környezeti hatások és a genetika kölcsönös hatását tükrözik. Kiderült, hogy a metilációs minták kizárólag örökletesek, ezért az egypetéjű ikrek metilációs mintái így is nagyon hasonlítanak. Ez pedig arra utal, hogy a DNS szekvencia szabályozza a metilációs mintát - amikor azonban ez a minta megváltozik, potenciális változásokat válthat ki a fenotípusban, vagyis abban, hogy kik vagyunk.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.