Jelenlegi hely

Konfliktusok gyakorisága a párkapcsolatokban

Mindenki gondolja át, mennyi és milyen intenzitású konfliktusok jellemzik a párkapcsolatát! Változott-e ez ahhoz képest, ahogyan régen volt és vajon változik-e a jövőben? Egy új vizsgálat szerint bizony nem fog változni: a konfliktusok jelenlegi szintje nagy valószínűséggel állandó is marad, hiába telik az idő.

Mindenki gondolja át, mennyi és milyen intenzitású konfliktusok jellemzik a párkapcsolatát! Változott-e ez ahhoz képest, ahogyan régen volt és vajon változik-e a jövőben? Egy új vizsgálat szerint bizony nem fog változni: a konfliktusok jelenlegi szintje nagy valószínűséggel állandó is marad, hiába telik az idő. Az USA-ban a párok 16 százaléka minimális, 6o százalék közepes és 22 százalékuk sok kettejük közötti konfliktusról számol be. Úgy tűnik, hogy bármelyik csoportba is tartozzunk, ez nem változik.
A vizsgálatban közel ezer párt követtek nyomon húsz éven keresztül, ötévente interjút készítve velük kapcsolatuk minőségéről, jellemzőiről, arról, hogy milyen gyakran nem értenek egyet. Az utolsó évben minimálisan ugyan csökkent a konfliktus a párok között, de tulajdonképpen nem volt tapasztalható változás.
A kevés konfliktusról beszámoló párokra az volt jellemző, hogy közösen döntenek a különféle kérdésekben – ezen meglepődtek a kutatók, mert azt várták, hogy a döntéshozatal maga alkalmas a konfliktusok generálására. De úgy tűnik, ha mindkét félnek van szava egy döntés meghozatalakor, akkor elégedettebbnek tűnnek a kapcsolatukkal. Ezek a párok egyébként sokkal inkább hisznek a tradicionális, egész életre szóló házasságban.
A kutatók négyféle házasságtípust különböztettek meg: lobbanékony, ellenséges, elkerülő, támogató. Az alacsony konfliktusú párok, akik magas boldogságszinttel és maximum közepes szintű vitákkal jellemezhetők, az utóbbi kategóriába tartoznak, és ez az összes pár 54 százaléka, közöttük a válás is ritka. Az alacsony konfliktusú párok másik csoportja (6%) viszont az elkerülő kategóriába sorolható. Ezek a házasságok jellemzően igen tradicionálisak, hagyományos nemi szerepek jellemzik, a férj általában nincs bevonódva a háztartás vezetésébe – itt is ritka a válás. Ezek a házastársak kevésbé elkötelezettek a partnerükkel és nem invesztálnak a kapcsolatba, inkább csak a tradicionális „szerepiránytűk” tartják őket együtt.
A házasságok 2o százaléka bizonyult lobbanékonynak, magas konfliktus- és közepes vagy magas boldogságszinttel, a maradék 2o százalék pedig az ellenséges kategóriába esett, ahol nagyon valószínű volt a válás – foglalta össze a Journal of Family Issues-ban közölt tanulmány.
 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Egy férfitól – mióta világ a világ – azt várjuk el, hogy legyen olyan, akire támaszkodni lehet, aki szeretni tud, aki bátor és határozott.

A családterápia alapfeltevése, hogy a családon belül megjelenő érzelmi és viselkedési nehézség, tünet nemcsak az egyénhez tartozik, hanem a családi rendszer működésének zavarát...

Az 1960-as évekig egy férfi és egy nő együttélése gyakorlatilag kizárólag házasságon alapulhatott. Az ettől eltérő módozatokat a társadalom elutasította - manapság azonban az...

Egy párkapcsolat kezdeti szakaszában ma nagyon gyakran nem látni sem a bizalmat, sem a türelmet, de még a nyugalmat sem. Úgy tűnik, ma nem lehet hinni a másiknak...

De vajon hová vezet ez a folyamat? Milyen hatással van ez a kapcsolatainkra és a gyerekeinkre?

Nem jön se elbocsátó szép üzenet, sem elköszönés, sem magyarázat...