Jelenlegi hely

A szexuális érdeklődés félreértése

Tetszem neki vagy nem? A szexuális jelzések sokszor nem egyértelműek és eléggé össze tudják zavarni a másik nemet. Főleg a férfiak azok, akik „félreolvassák” a nők jelzéseit. Egy új tanulmány szerint azonban az evolúció azoknak a férfiaknak kedvez, akik nem annyira jók a nők jelzéseinek dekódolásában.

Tetszem neki vagy nem? A szexuális jelzések sokszor nem egyértelműek és eléggé össze tudják zavarni a másik nemet. Főleg a férfiak azok, akik „félreolvassák” a nők jelzéseit. Egy új tanulmány szerint azonban az evolúció azoknak a férfiaknak kedvez, akik nem annyira jók a nők jelzéseinek dekódolásában. Rengeteg tanulmány mutatja, hogy a férfiak sokszor gondolják úgy, hogy az adott nő érdeklődik irántuk, miközben egyáltalán nem így van. A texasi egyetemen végezték az első kutatást, amely szisztematikusan vizsgálja a jelenséget.
A kutatásban 96 férfi és 103 nő vett részt, akik egy „gyorsrandi” gyakorlatot végeztek: három percig kellett beszélgetniük öt ellenkező nemű partnerrel. A beszélgetések előtt a résztvevőknek értékelniük kellett a saját vonzerejüket, s azt, hogy mennyire vágynak rövid távú szexuális kapcsolatra. A „találkozók” után pedig a partnert kellett egy sor skálán osztályozni, beleértve a fizikai vonzerőt, s azt, hogy vajon milyen szexuális érdeklődést mutat irántuk.
Az eredmények alapján azok a férfiak, akik egy „gyors numerára” vágynak, hajlamosabbak túlbecsülni a nők irántuk érzett vágyát. Akik úgy gondolták magukról, hogy jó pasik, egyben azt is gondolták, hogy a nők számára is azok. Azonban azok, akiket maguk a nők is vonzónak tartottak, képesek voltak reálisan belőni a helyzetet. 
Általánosságban elmondható, hogy minél vonzóbb a nő egy férfi számára, annál valószínűbb, hogy a férfi túlbecsüli annak érdeklődését - a nők pedig általában alábecsülik a férfiak vágyát.
Ez azt jelenti, hogy a férfiak reménytelenek volnának? Evolúciós szempontból valószínűleg éppen hogy nem, mert ez a vonzerő-tévesztés könnyen lehet, hogy csak növeli a férfiak reproduktív sikerét, hiszen saját vonzerejük és a nő vágyának biztos tudatában sokkal magabiztosabbak és rámenősebbek.
Evolúciós szempontból két hibát véthet egy férfi, foglalta össze kutatás vezetője, dr. Perilloux. Vagy azt gondolod, hogy a nő valóban érdeklődik irántad, és kiderül, hogy mégsem. Ennek a „költsége” a szégyenérzet vagy egy csapás a hírnévre. A másik hiba, hogy a nőt valóban érdekled, de te ezt nem veszed észre. Ennek a verziónak pedig sokkal nagyobb az evolúciós költsége, hiszen egy párzási lehetőség úszik el, ami reprodukciós szempontból hatalmas veszteség. A kutatók feltételezik, hogy annak, aki kockáztat és bevállalja a visszautasítást is, nagyobb esélye lesz arra, hogy génjeit továbbadja.
Az alkalmi szexet keresők csak korlátozott számban találnak olyan nőt, aki szintén erre vágyik, tehát nekik kimondottan fontos a szexuális vonzalmuk szintjének túlbecslése. Csak a valóban vonzó férfinak nincs szüksége ilyen félreértelmezésre.
Mivel azonban már nem a dzsungelben vagyunk, a kutatás mindkét fél számára szolgál tanulsággal. Hasznos, ha a nők ismerik a kockázatokat és minél egyértelműbben kommunikálják vágyaikat - vagy azok hiányát. A férfiaknak pedig érdemes észben tartani, hogy sajnos minél kevésbé vonzók, annál valószínűbb, hogy félreolvasnak bizonyos jeleket…
 
 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.