Jelenlegi hely

Túlbecsüljük mások fizetési hajlandóságát

Az emberek többsége hajlamos túlbecsülni, mások mennyit költenének egy termékre – és abban is biztosak, hogy náluk biztosan többet, derül ki egy kutatásból, ami a Journal of Consumer Researchben nemrég látott napvilágot.

Az emberek többsége hajlamos túlbecsülni, mások mennyit költenének egy termékre – és abban biztosak, hogy náluk biztosan többet, derül ki egy kutatásból, ami a Journal of Consumer Researchben nemrég látott napvilágot.
Az emberek nem csupán úgy általánosságban becsülik túl mások fizetési hajlandóságát, mintegy látatlanban, hanem akkor is, ha a melletük ülőről kell megsaccolniuk, hogy mennyit adnának ki. A Yale Egyetem professzora, Shane Frederick kutatásában azt találta, hogy egy átlagos amerikai egyetemi hallgató páldául a Maffiózók első négy évadáért DVD-n 27 dollárt lenne hajlandó fizetni, miközben becslésük szerint az emberek átlagban 40 dollárt adnának ki érte. 
Egy másik kísérletben Frederick véletlenszerűen rakta párba a diákokat, akiknek külön-külön ajánlatot kellett tenniük egy-egy termékre és megbecsülni, hogy a partnerük mennyit fizetne ugyanazért. 21 diák ból 17 azt saccolta, hogy a másik személy többet fog az áruért kínálni, mint ők. A kutatásból kiderült, hogy ez nemcsak a DVD-kkel van így, hanem tulajdonképpen mindenfajta dologra áll, legyen az csokoládé, könyvek, mackók, sportszerek, iPhone, műalkotások, sőt még a fantázia termékeire is igaz, mint az utazás a Holdra, vagy egy olyan varázslatos pirula, amely képessé teszi az embert arra, hogy franciául beszéljen. Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy a profitszerzésen túl miért kérnek egyes eladók irreálisan magas árat a termékeikért, és segíthet a vásárlók és vevők közötti attitűdkülönbségek tisztázásában is.
 
 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Egy férfitól – mióta világ a világ – azt várjuk el, hogy legyen olyan, akire támaszkodni lehet, aki szeretni tud, aki bátor és határozott.

Magadtól nem tudsz szabadulni! Akármi történik is: életed hátralévő napjait önmagaddal kell eltöltened, és ez nem választás kérdése.

Egyáltalán mit jelent megbocsátani? Vannak-e jóvátehetetlen vétkek, és ha igen, dolgunk-e megbocsátani értük?

Akkoriban a dolgoknak még magától értetődő módon volt tétje, súlya, jelentése.

Az önigazolás, bármilyen meglepő, csodás dolgokat tarthat fent az életünkben, ám gyakran megrázó vagy förtelmes következményei lehetnek.

Ma már sokszorosan bizonyított tény, hogy a gyilkosok, sorozatgyilkosok előéletében gyakran szerepel a gyermekkori állatkínzás.