Jelenlegi hely

Lassú evés, kevesebb kalória

Nemcsak az számít, mit eszünk – az sem mindegy, milyen tempóban fogyasztjuk el az ételt. A Rhode Island Egyetem két új kutatása szerint összefüggés van az étel gyors elfogyasztása és a testsúly között. 

Nemcsak az számít, mit eszünk – az sem mindegy, milyen tempóban fogyasztjuk el az ételt. A Rhode Island Egyetem két új kutatása szerint összefüggés van az étel gyors elfogyasztása és a testsúly között. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a férfiak alapvetően gyorsabban esznek, mint a nők. Az önkénteseket először arra kérték, hogy értékeljék saját evési sebességüket, majd különböző ételek elfogyasztása közben megfigyelték őket. Kiderült, hogy a gyorsevők percenként 90 gramm élelmiszert fogyasztottak, a közepes sebességgel étkezők 72 grammot, a lassú evők pedig 58 grammot. Ezek az értékek az alanyok BMI-jéhez (testtömegindex) is igazodtak. „Nagyon nagy különbséget láttunk a nemek közt is. Míg a nők 52 kalóriát, addig a férfiak 80 kalóriát fogyasztottak el percenként” – számoltak be tapasztalataikról a kutatók. Azok a férfiak, akik lassú evőknek tartották magukat, pontosan olyan tempóban étkeztek, mint a gyorsevő nők. „Az egyik elméletünk szerint a gyors evés kapcsolatban lehet a magasabb energiaszükséglettel. Mivel a férfiak nehezebbek, eleve több energiára is van szükségük” – tették hozzá a szakemberek. Persze az is igaz, ha túl gyorsan eszünk, az agyunknak nincs ideje feldolgozni, hogy már nem üres a hasunk, vagyis idő kell a jóllakottság érzésének kialakulásához. A kutatók remélik, hogy az eredményeik segítenek a fogyni vágyókon, akiket ha rávesznek a lassabb evésre, várhatóan valóban kevesebb kalóriát fognak elfogyasztani.  

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.