Jelenlegi hely

Miért nem empatikusak a macsók?

Miért van az, hogy a romantikus filmeken legtöbbször csak a nők érzékenyülnek el? Vagy mi az oka, hogy a segítő foglalkozásokban több a nő? Az egyik ok biztosan a szocializációban rejlik, amelynek során már egész kis korunkban elsajátítjuk a nemi szerepeket. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy ennél többről van szó.

Miért van az, hogy a romantikus filmeken legtöbbször csak a nők érzékenyülnek el? Vagy mi az oka, hogy a segítő foglalkozásokban több a nő? Az egyik ok biztosan a szocializációban rejlik, amelynek során már egész kis korunkban elsajátítjuk a nemi szerepeket. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy ennél többről van szó. Minél több tesztoszteron van ugyanis a szervezetünkben, annál kevésbé vagyunk képesek az empátiára, bizonyították be kísérletükben az Utrechti és Cambridge-i Egyetem kutatói. A kísérletben olyan tesztet alkalmaztak, mely megmutatja, hogy a szemkörnyékről készült fotók alapján mennyire tudja valaki megítélni az érzéseket és a gondolatokat. A „gondolatolvasás” az empátia része, egy olyan képesség, melyben a nők általában sokkal jobban teljesítenek. A kísérletben 16 fiatal nő kapott tesztoszteront, azért csak nőkkel dolgoztak, mivel a nőknek általában alacsonyabb a tesztoszteron-szintjük, ezért nálunk sokkal inkább megfigyelhető az empátiás képesség változása.  Nemcsak az derült ki, hogy a tesztoszteron adagolása után jelentősen visszaesett a gondolatolvasás képessége, hanem az is, hogy a hatás kiválóan előre jelezhető a születés előtti tesztoszteronszint alapján. Minél férfiasabbak voltak egy nő perinatális tesztoszteron-jellemzői, annál jobban visszaesett átmenetileg az empátiás készsége. A kísérlet azért is meglepő, mert már egész kicsi hormonális változás is óriási hatással lehet az empátiára – tehát a tesztoszteron adott pillanatban mért szintje közvetlenül befolyásolja. Ez magyarázhatja, hogy egy átlagos nő miért teljesít jobban ezen a területen, mint egy férfi. A magzati tesztoszteronszint pedig úgy tűnik, hogy hosszabb távú, "szervező" szereppel bír a későbbi agyműködésre nézve. Szóval, hölgyeim, ha párunk érzéketlennek tűnik egy drámai pillanatban, gondoljuk arra, hogy így van kalibrálva – legyünk vele empatikusak! (Forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences)

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.