Jelenlegi hely

Férfiak kés alatt

A ráncfelvarrás, a botox-kezelés, az orrplasztika és a zsírleszívás már az erősebb nem képviselői között is hódít. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint tavalyi 2 százalékkal nőtt azt ezt igénybe vevő férfiak száma.

A ráncfelvarrás, a botox-kezelés, az orrplasztika és a zsírleszívás már az erősebb nem képviselői között is hódít. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint tavalyi 2 százalékkal nőtt azt ezt igénybe vevő férfiak száma, így a legkisebb beavatkozásokat is figyelembe véve 2010-ben 1,1 millió ilyen műtétet végeztek el a tengerentúlon. A férfiak is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a külsejükre, indítékaik azonban különbözőek, az adott beavatkozás típusától függenek: a mellplasztikai műtétek aránya például 6 százalékkal nőtt, ami egyértelműen a figyelem növekedésének tudható be. „Ezt a férfiak kis sötét titkának nevezem, mivel eléggé zavarba hozza őket. Nem szeretnék, ha bárki tudomást szerezne arról, hogy plasztikai sebésznél jártak, de azért felvillanyozza őket a tudat, hogy ezentúl nyugodtan járhatnak strandra anélkül, hogy a női C kosárnak megfelelő mellméretüket kellene mutogatniuk” – mondja dr. Phillip Haeck, a társaság elnöke. A legtöbb férfi, aki mellműtétnek veti alá magát, még nincs harminc éves. A beavatkozás ugyan sokba kerül, a sebész szerint azonban legtöbbjüknek megéri, hogy nem kell tovább szégyenkeznie.
A ráncfelvarrás az ötven-hatvan éves korosztály körében hódít. Dr. Haeck szerint „ők az egykori ’baby-boom generáció’. Nagy részük rendkívül jó karban van, és nagy figyelmet fordít a külsejére. A ráncok azonban nem tetszenek nekik.” A fiatalos külső nyomása más férfiakra is hat – például azokra, akik munkát keresnek. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy nem veszik fel őket sehova, ha túl idősnek tűnnek. Gyakran a plasztikai sebészhez járó feleség sürgeti a férjét, hogy ő is feküdjön kés alá.
A társaság adatai szerint a ráncfelvarró műtétek 14, a fülplasztika 11, a botox-kezelés 9, a zsírleszívás 7, a mellműtét 6, a szemhéjplasztika száma pedig 4 százalékkal nőtt 2009 és 2010 között. Ugyanakkor az orrplasztikát vagy a vegyi testradírozást kevesebben vették igénybe.
Dr. Seth R. Thaller, a Miami Miller Orvosi Egyetem plasztikai sebészeti vezetője megerősítette, hogy a legtöbb férfi a fiatalosabb külsőért műtteti meg magát. Állítása szerint nem 25-30 évesnek akarnak látszani, csak egy kicsit jobb külsőre vágynak. A mellműtétek igénylői között azonban egyre több a tizenéves.
A társadalombiztosítás általában nem fizeti a műtétek költségeit, így ezek meglehetősen drágák. „Megfontolandó azonban, hogy hajlandóak vagyunk-e fizetni azért, hogy utána jobb minőségű életet éljünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben?” – teszi fel a kérdést Thaller.
Bár néha a férfiak is a plasztikai sebészek visszatérő vendégeivé válnak, a sorozatos műtétek Haeck szerint inkább a nőkre jellemzőek. Az ő pácienseinek 92 százalékát is a gyengébb nem képviselői teszik ki. A statisztikák szerint a férfiak körében még mindig az orrplasztika a legnépszerűbb beavatkozás, ezt követi a szemhéj helyreállítása, a zsírleszívás, a mellműtét és a hajbeültetés. A kisebb beavatkozások között a botox-kezelés a leggyakoribb, de sokan vesznek igénybe vegyi testradírozást és lézeres hajátültetést is.
 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.