Jelenlegi hely

Fogyatékos emberek és a munkaerőpiac

Ma Magyarországon egymillió megváltozott munkaképességű, de aktív korú (15-64 év közötti) ember él. Nagy részük szociális ellátásban részesül, de sokan közülük képesek lennének és akarnak is dolgozni, ám csak kevesebb, mint egynegyedük kapott eddig esélyt a nyílt munkaerőpiacon. Pedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával – a járulékok befizetése által – az állam is sokkal jobban járna.

A Kézenfogva Alapítvány most záródó „Mi is tudunk dolgozni!” programjának sikerült bebizonyítania, hogy új módszerekkel a megváltozott munkaképességűek is sikeresen integrálhatók a munkaerőpiacra. Ma Magyarországon egymillió megváltozott munkaképességű, de aktív korú (15-64 év közötti) ember él. Nagy részük szociális ellátásban részesül, de sokan közülük képesek lennének és akarnak is dolgozni, ám csak kevesebb, mint egynegyedük kapott eddig esélyt a nyílt munkaerőpiacon. Pedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával – a járulékok befizetése által – az állam is sokkal jobban járna.
A „Mi is tudunk dolgozni!” programot lebonyolító szervezetek egyetértettek abban, hogy ha megteremtjük a megfelelő feltételeket a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkavégzéséhez, szűkebb és tágabb környezetük és a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak. Ez nemcsak önbecsülésüket, életkedvüket növeli, hanem a gazdasági helyzet javulását is szolgálja.
Az állam évente több milliárd forintot szán a lakóotthonok fenntartására. Ennek az összegnek egy része visszaforgatható lenne a rendszerbe a fogyatékos emberek nyílt munkaerőpiaci elhelyezésével. A lakóotthoni önfenntartó munka is megoldást jelenthetne.
A projektben több csapat vett részt. Két év alatt összesen 70 középsúlyos és halmozottan súlyos fogyatékos ember, utógondozott fiatal és tartós munkanélküli csatlakozott a programhoz. A legfőbb cél az volt, hogy a képzések, a munkahelyi gyakorlat megszerzésével illetve konkrét elhelyezkedéssel ezek az emberek egy lépéssel közelebb kerüljenek a munkaerőpiachoz.
A két év során összesen huszonnégyen szereztek munkatapasztalatot, heten közülük pedig már tartósan elhelyezkedtek.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.