Jelenlegi hely

Gyakran nem tájékoztatnak a vizsgálati eredményekről

Minden 14 kóros vizsgálati eredményből egyet nem közöltek a beteggel, vagy az orvos elfelejtette feljegyezni, hogy tájékoztatta a pácienst, olvasható a Journal of the American Medical Association cikkében. Egyes rendelőkben ez az arány 26 százalék volt, míg más helyeken minden kóros eredményről tájékoztatták a betegeket.

Minden 14 kóros vizsgálati eredményből egyet nem közöltek a beteggel, vagy az orvos elfelejtette feljegyezni, hogy tájékoztatta a pácienst, olvasható a Journal of the American Medical Association cikkében. Egyes rendelőkben ez az arány 26 százalék volt, míg más helyeken minden kóros eredményről tájékoztatták a betegeket. Lawrence Casalino, a New York-i Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint a vizsgálatokkal összefüggő tévedések súlyos diagnosztikai hibákhoz vezethetnek. „A vizsgálatok sok lépcsőből állnak, a vizsgálat elrendelésétől a megfelelő nyomon követésig; bármely lépcsőben elkövetett hibának végzetes következményei lehetnek.” Casalino és munkatársai 5434 véletlenszerűen kiválasztott, 50 és 69 év közötti páciens orvosi kartonjait elemezték, a betegeket 23 különböző háziorvosi praxisban kezelték szerte az Egyesült Államokban. 1889 kóros vizsgálati eredményre bukkantak és 135 esetben mutatták ki, hogy vagy nem tájékoztatták erről a beteget, vagy az orvos elfelejtette feljegyezni ezt – ez 7,1 százalékos arány, vagyis minden 14 vizsgálatra jut egy. A legtöbb hibát azok a praxisok követték el, ahol papíralapú és elektronikus nyilvántartás is volt, ezzel szemben nem tapasztaltak jelentős különbséget a csak papíralapú és a csak elektronikus nyilvántartást használó praxisok között.

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.