Jelenlegi hely

Jobban fáj a szándékos pofon...

A Harvard Egyetem kutatásai szerint fájdalomérzetünk erősen függ attól, hogy mit gondolunk arról, ami okozza. A kísérlet során jóval erősebb fájdalmat éreztek azok a résztvevők, akik úgy gondolták, hogy a tudósok szándékosan bántották őket, mint azok, akik véletlen balesetnek hitték a sérülést. Sőt, azok a résztvevők, akik véletlennek hitték, idővel hozzá is szoktak, a másik csoport tagjai azonban minden egyes sérülésnél ugyanakkora fájdalmat éreztek.

Különös kísérletről számoltak be a Harvard Egyetem kutatói – e szerint a fájdalomérzet erősen függ attól, hogy mit gondolunk arról, ami okozza. A kísérlet során jóval erősebb fájdalmat éreztek azok a résztvevők, akik úgy gondolták, hogy a tudósok szándékosan bántották őket, mint azok, akik véletlen balesetnek hitték a sérülést. Sőt, azok a résztvevők, akik véletlennek hitték, idővel hozzá is szoktak, a másik csoport tagjai azonban minden egyes sérülésnél ugyanakkora fájdalmat éreztek.

Azt már régóta tudjuk, hogy mentális állapotunk komolyan befolyásolhatja a fájdalomérzetet, a mostani kutatás során azonban az is kiderült, hogy a fájdalom forrásának mibenléte is hatással lehet fájdalomérzésünkre.

„Kutatásunk során egyértelműen bizonyítottuk, hogy két hasonló intenzitású fizikai sérülés nagyobb fájdalmat okoz annak, aki úgy gondolja, szándékosan okozták – nyilatkozta Kurt Gray, a kutatás vezetője. – Így például, ha valaki egy szúnyogot próbál meg leütni az arcunkon, kevésbé érezzük fájdalmasnak, mint ha valaki csak úgy simán pofon vág. Agyunk szociális környezetünktől függően választja ki a fájdalom forrásának okát. Egy szándékosan okozott sérülés teljesen mást jelent ugyanis, mint egy véletlen baleset következtében fellépő fájdalom.”

A kísérlet során a 48 önkéntest kettesével egy kis szobába ültették. A pár egyik tagjának kellett – apró elektromos impulzusok formájában – a fájdalmat okozni, a másiknak pedig elviselni azt. Előbbiek minden esetben választhattak, hogy szeretnének-e fájdalmat okozni vagy nem. Az esetek egyik felében az eszköz csak akkor indította az impulzust, ha arra utasítást kapott, a másik felében pedig csak akkor, amikor arra nem kapott utasítást. A sérülések elszenvedői minden esetben tudtak róla, hogy párjuk akarta, vagy pedig csak véletlenül okozott nekik fájdalmat. S bár az impulzusok ereje mindkét esetben azonos volt, ennek ellenére az alanyok mindig nagyobb fájdalmat éreztek akkor, amikor úgy hitték, szándékosan okoznak nekik fájdalmat.

„Minél jobban fáj valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megpróbáljuk megszüntetni az okát – nyilatkozta Mr. Gray - Ha úgy hisszük, hogy a fájdalom csak egy véletlen baleset eredménye, akkor testünk nem próbál meg védekezni ellene. Ha azonban szándékosnak gondoljuk, akkor szervezetünk hasonló erősségű fájdalommal figyelmeztet, hogy tegyünk valamit. Ez a mechanizmus valamikor létfontosságú lehetett a túlélés szempontjából.”

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.