Jelenlegi hely

Zsenik-e a fejszámolóművészek?

A fejszámolást azonban nem véletlenül nevezik olykor ironikusan „matemágiának”.

Néhány hete egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin nagyszerű helyezést ért el a Németországban megrendezett mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol – más feladatok mellett – fejben kellett húszjegyű számokat összeszorozni és köbgyököt vonni.

Az átlagember még csak elképzelni sem tudja, hogyan lehet képes valaki ilyen teljesítményre, ezért a legtöbben bizonyára azt gondolják, hogy a fejszámolóművészek matematikai zsenik, vagy agyuknak valamely része különlegesen fejlett.

A fejszámolást azonban nem véletlenül nevezik olykor ironikusan „matemágiának”. A bűvészek produkcióin azért ámulunk, mert látunk valamit, amiről fogalmunk sincs, hogyan történt. Azt látjuk, hogy ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni, az üres cilinderből nem lehet kivenni semmit, és a bűvész mégis kivett belőle egy nyulat. Persze jól tudjuk, hogy a bűvésznek a „lehetetlen” megvalósítására van valamiféle trükkje…

Érdekes, hogy az emberek számára nem nyilvánvaló, hogy a felszámolóművészek is trükköket alkalmaznak. Ha össze akarnánk szorozni két húszjegyű számot papíron, ceruzával, az fél vagy akár egy egész órán át is eltartana, mégis képesek vagyunk feltételezni, hogy egy fejszámoló ugyanezt a módszert futtatja le, csak éppen emberfeletti képességeinél fogva fejben és villámgyorsan. Nos, erről szó sincsen.

Hogy fogalmunk legyen róla, hogyan is dolgoznak a fejszámolók, nézzünk egy egyszerű „trükköt”, mely a 90 és 99 közötti kétjegyű számok összeszorzásakor használható. (Trükknek nevezik, noha semmiféle megtévesztés nincs benne, csupán egy, a hagyományosnál rövidebb, szokatlan módszerről van szó.) Mondjuk, fejben ki akarjuk számítani, mennyi 92 x 95. A trükk: mindkét számot levonjuk 100-ból, így kapunk két maradékszámot, ami esetünkben 8 és 5. Az egyik maradékszámot levonjuk a másik számból: 92 - 5 = 87 (a másik szám-maradékszám páros is ugyanezt adja). Ez – a 87 – lesz a végeredmény első két számjegye. A végeredmény harmadik és negyedik számjegyét úgy kapjuk meg, hogy a két maradékszámot összeszorozzuk: 8 x 5 = 40. A végeredmény tehát 8740. (Ha a maradékszámok szorzata egy számjegyű, akkor 0-t írunk elé, mondjuk 6 esetén 06 lesz a végeredmény két utolsó számjegye.)

Aki egészen mostanáig azt hitte, hogy csak lassan és kínlódva tudja fejben összeszorozni a 91-et a 98-cal, a trükk alkalmazásával pár perc gyakorlás után meglepődve tapasztalni fogja, hogy „természetfölötti” képességekre tett szert.

Sokféle trükk, azaz gyors módszer létezik, a híradások szerint Szin Jázmin egy olyat alkalmaz, mely az abakusz (az ősi golyós számológép) vizuális felidézésén alapul.

A csakugyan elképesztő hatékonyságú fejszámoláshoz tehát nincs szükség zsenialitásra vagy különleges felépítésű agyvelőre, de szükség van lelkesedésre, szorgalomra, kitartásra, és arra, hogy az ember ne csak élvezni akarja a sikert, hanem tenni is hajlandó legyen érte. Úgyhogy kedves Jázmin, szívből gratulálunk!

(A kép illuszráció, NEM Szín Jázmin látható rajta)

Ez is érdekelhet

Honnan tudhatja a kisgyermekét nevelő friss szülőpár, mi számít „normális” viselkedésnek a gyereknél?

Örökmozgó gyermeke lomha tinédzserré vált, aki hétvégén délben kel, iskolaidőben pedig alig lehet reggelente kirimánkodni az ágyból? Higgye el, nem lusta ő, csak kialvatlan....

Hogy mi a helyes álláspont, az elsősorban nem jogi, hanem tudományos kérdés.

Sok tanár ilyenkor rögtön azt kérdezi: miért nem veszik komolyan az órámat, miért ilyen lusták?

Ennek a kialakítása pedig a szülőn múlik, és bizony nem csak úgy, hogy büntetésképpen eltiltja a képernyőtől a gyerek