Jelenlegi hely

Enni, vagy nem enni?

Mi a különbség a szinonimaként használt ételallergia és étel-intolerancia fogalmak között?

A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.

A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.

Tekintsük át röviden, mi a különbség a szinonimaként használt ételallergia és étel-intolerancia fogalmak között? 

Ételallergia

A szervezet kóros immunválasza okozza. Az étel egyes alkotóelemeit a szervezet idegen anyagnak tekinti, és arra specifikus IgE ellen­anyag-termelést indít be, ennek következményeként

  • akár percek alatt heves immunválasz alakul ki, 
  • kis mennyiségű étel (akár egyetlen falat) is markáns tüneteket vált ki,
  • súlyos esetben azonnali orvosi beavatkozást igénylő anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Ételintolerancia

Az emésztőrendszer működési zavara váltja ki: a tápanyagok elégtelen lebontása enzimhiány következtében. Jellemző tünetei:

  • ételspecifikus ellenanyagok emelkedett szintje,
  • a tünetek késleltetve (órák, napok múlva) jelentkeznek,
  • leggyakoribb tünete a puffadás, hasmenés,
  • gyakori járulékos tünetek: gyomorbántalmak, fejfájás, bőrproblémák,
  • a tünet súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

Glutén okozta betegségek

Ide soroljuk azokat az egész szervezetet érintő tüneteket, melyeket a gabonafélékben található glutén okoz. Minden esetben más-más tényezők állnak a háttérben – az egyetlen közös pont, hogy a tüneteket glutén váltja ki.

Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia)

A glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ezért az kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztul a bélnyálkahártya (felszívódási zavar, állandó gyulladás).

  • a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség
  • örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat
  • családi halmozódás előfordulhat
  • szerológiai vizsgálattal kimutathatók a gliadin elleni antitestek
  • társbetegségek (csontrendszer, bőr, 1-es típusú diabétesz, pajzsmirigyproblémák, laktóz intolerancia)
  • panaszok jelentkezése napok, hetek múlva
  • gyógyítás: gluténmentes étrenddel kordában tartható állapot

Nem cöliákiás gluténérzékenység 

Valamilyen emésztőrendszert érintő betegség vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő, és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol. Jellemzői:

  • nincs genetikai eltérés
  • nem termelődnek antitestek
  • nincsenek társbetegeségek
  • a panaszok órák múlva jelentkeznek
  • nincs családi halmozódás
  • gyógyítás: gluténmentes étrend, pre- és probiotikumok

Tejcukor és tejfehérje okozta betegségek

Laktózérzékenység 

Laktózérzékenység esetén az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. A vastagbélbe emésztetlenül kerülő tejcukor zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, a bélgörcsöket és a hasmenést. Kivizsgálás: hidrogén-kilégzéses és/vagy genetikai vizsgálat szájnyálkahártyából történő mintavétellel.

Tejallergia

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, IgE típusú antitest-termelődéssel járó immunválasz. A tünetek tej fogyasztása után azonnal jelentkeznek (hasi görcs, hányás, bőrtünetek, anafilaxiás reakció). Kivizsgálása bőrpróbával és vérvétellel lehetséges. Fontos tudni, hogy a szoptató anyának is szigorú tejfehérje-diétát kell tartania, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe! Gyakori az atópia jelensége – ez azt jelenti, hogy az ételallergiás gyerekek fokozottan hajlamosak légúti allergiára és ekcémára.

 
 

Ez is érdekelhet

A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza. Vissza lehet fordítani ezt a...

Becslések szerint az egyesült államokbeli felnőttek több, mint 10 százaléka – bő 26 millió ember – szenved ételallergiában.

A másik ember szenvedése vagy a másikkal szembeni igazságtalanság nem nagyon érint meg mélyen. Látjuk ugyan a szenvedést, értjük az igazságtalanságot, de az első gondolatunk az...

Az optimista hozzáállás kétszer nagyobb esélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre – erősítették meg a mintegy 5100 önkéntes bevonásával végzett felmérésük alapján az...

A legtöbb esetben a tünetek mögött nincs semmiféle szervi károsodás. Akkor hát miért ilyen drága mulatság az ellátásuk?

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor