Jelenlegi hely

Enni, vagy nem enni?

Mi a különbség a szinonimaként használt ételallergia és étel-intolerancia fogalmak között?

A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.

A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.

Tekintsük át röviden, mi a különbség a szinonimaként használt ételallergia és étel-intolerancia fogalmak között? 

Ételallergia

A szervezet kóros immunválasza okozza. Az étel egyes alkotóelemeit a szervezet idegen anyagnak tekinti, és arra specifikus IgE ellen­anyag-termelést indít be, ennek következményeként

  • akár percek alatt heves immunválasz alakul ki, 
  • kis mennyiségű étel (akár egyetlen falat) is markáns tüneteket vált ki,
  • súlyos esetben azonnali orvosi beavatkozást igénylő anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Ételintolerancia

Az emésztőrendszer működési zavara váltja ki: a tápanyagok elégtelen lebontása enzimhiány következtében. Jellemző tünetei:

  • ételspecifikus ellenanyagok emelkedett szintje,
  • a tünetek késleltetve (órák, napok múlva) jelentkeznek,
  • leggyakoribb tünete a puffadás, hasmenés,
  • gyakori járulékos tünetek: gyomorbántalmak, fejfájás, bőrproblémák,
  • a tünet súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

Glutén okozta betegségek

Ide soroljuk azokat az egész szervezetet érintő tüneteket, melyeket a gabonafélékben található glutén okoz. Minden esetben más-más tényezők állnak a háttérben – az egyetlen közös pont, hogy a tüneteket glutén váltja ki.

Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia)

A glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ezért az kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztul a bélnyálkahártya (felszívódási zavar, állandó gyulladás).

  • a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség
  • örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat
  • családi halmozódás előfordulhat
  • szerológiai vizsgálattal kimutathatók a gliadin elleni antitestek
  • társbetegségek (csontrendszer, bőr, 1-es típusú diabétesz, pajzsmirigyproblémák, laktóz intolerancia)
  • panaszok jelentkezése napok, hetek múlva
  • gyógyítás: gluténmentes étrenddel kordában tartható állapot

Nem cöliákiás gluténérzékenység 

Valamilyen emésztőrendszert érintő betegség vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő, és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol. Jellemzői:

  • nincs genetikai eltérés
  • nem termelődnek antitestek
  • nincsenek társbetegeségek
  • a panaszok órák múlva jelentkeznek
  • nincs családi halmozódás
  • gyógyítás: gluténmentes étrend, pre- és probiotikumok

Tejcukor és tejfehérje okozta betegségek

Laktózérzékenység 

Laktózérzékenység esetén az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. A vastagbélbe emésztetlenül kerülő tejcukor zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, a bélgörcsöket és a hasmenést. Kivizsgálás: hidrogén-kilégzéses és/vagy genetikai vizsgálat szájnyálkahártyából történő mintavétellel.

Tejallergia

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, IgE típusú antitest-termelődéssel járó immunválasz. A tünetek tej fogyasztása után azonnal jelentkeznek (hasi görcs, hányás, bőrtünetek, anafilaxiás reakció). Kivizsgálása bőrpróbával és vérvétellel lehetséges. Fontos tudni, hogy a szoptató anyának is szigorú tejfehérje-diétát kell tartania, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe! Gyakori az atópia jelensége – ez azt jelenti, hogy az ételallergiás gyerekek fokozottan hajlamosak légúti allergiára és ekcémára.

 
 

Ez is érdekelhet

Az allergia lényege tehát az immunrendszer túlérzékenysége olyan anyagokra, amelyek egészséges embereknél nem váltanak ki immunválaszt.

A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza. Vissza lehet fordítani ezt a...

Becslések szerint az egyesült államokbeli felnőttek több, mint 10 százaléka – bő 26 millió ember – szenved ételallergiában.

A másik ember szenvedése vagy a másikkal szembeni igazságtalanság nem nagyon érint meg mélyen. Látjuk ugyan a szenvedést, értjük az igazságtalanságot, de az első gondolatunk az...

Az optimista hozzáállás kétszer nagyobb esélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre – erősítették meg a mintegy 5100 önkéntes bevonásával végzett felmérésük alapján az...

A legtöbb esetben a tünetek mögött nincs semmiféle szervi károsodás. Akkor hát miért ilyen drága mulatság az ellátásuk?