Jelenlegi hely

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

MIKROBIOMTÓL A KÖZPONTI IDEGRENDSZERIG Előadóinkról és a témákról – minden érdeklődőnek 5.
2019.március 9 szombat, Lurdy Ház, 10 órától 14.50-ig

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Purebl György

Dr. Purebl György 

Pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos.A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai részlegének vezetője. A graduális és posztgraduális képzésben egyetemi oktató. A Depresszió és Öngyilkosság-megelőzés Kutatócsoport vezetője. Az Európai Bizottság Joint Action of Mental Health and Well Being 4-es munkacsomagjának vezetője (Depresszió és öngyilkosság-megelőzés).

Kiemelt kutatási területe az életmód és a cirkadián ritmus kapcsolata az affektív zavarok, testi betegségek és a szuicídium komorbiditásával. Szorongás és pánikbetegség kezelése, depresszió és öngyilkosság-megelőzés, valamint kultúra és szubkultúra közti konfliktuskezelés.

Miért kap valaki Nobel-díjat, ha egész életében a muslicák párzási szokásait kutatja? Igaz-e, hogy a csillagászati ritmusok a génjeinkben vannak? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Az előadásban áttekintjük azt, hogy az alvás és a biológiai ritmusok kutatása hogyan

értékelődött át a tudomány szemében és jutott el az ezotéria bélyegétől a Nobel-díjig, miközben a kutatók nem változtak. Mint ahogyan az ember sem változott. Évezredek óta ugyanazok a túlélésre kódolt, ősi mechanizmusok befolyásolják testi folyamatait és cselekvéseit. Az ember tehát nem változott – de folyton változtatott! És ettől nem lett feltétlenül boldogabb, sem egészségesebb. De akkor hogyan tovább?  

A konferenciára ide kattintva jelenetkezhet

Miben nyújt segítséget ebben a témakörben Dr. Purebl György előadása?

Hölgyeim és Uraim! Helyezkedjenek el kényelmesen, nyugodtan készítsék elő magunknak a kortyolgatni és csipegetni valókat, majd adják át magunkat a teljes ráhangolódás élményének: hogyan szól rólam a téma?  Nos, ez alkalommal bőven lesz lehetőségünk önismeret-szerzésre, újragondolhatjuk saját jónak – vagy éppen rossznak – tartott szokásainkat, új gondolatokat szerezhetünk törekvéseinkhez, melyek a vágyott harmónia eléréséről szólnak.

Vegyünk példát mindazokról, akiknek ez sikerült. 

Kérdések, amelyekre az előadásból válaszokat kaphatunk:

  • Mi köze a cirkadián ritmusnak az elhízáshoz?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a szív- és keringési rendszer betegségeihez?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a 2-es típusú diabéteszhez? 
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a szexualitáshoz?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a napfényhez, hőmérséklethez?
  • Mi köze a civilizációnak a cirkadián ritmushoz?

Minden mindennel összefügg!

Ma már tudjuk, hogy az ép cirkadián ritmus a fenntartható egészség egyik alapja, megzavarodása pedig a jelenkor legnagyobb egészségügyi problémáihoz vezet: elhízáshoz, kettes típusú diabéteszhez, depresszióhoz és szív-érrendszeri betegségekhez.Jó lenne megtanulni tisztelni saját testünket, belső szükségleteinket. Jó lenne hallgatni a „belső hangra”, jó lenne a belső természetünket követő törvények szerint élni, harmóniában a világgal. Jó lenne, ha a gyermekeink készen kapnák tőlünk ezt a tudást! 

 „Nem kell mindig nagy traumát keresni a betegség mögött. Sok pici dologból jön össze.” (Dr Purebl György gondolatai a betegségről)

Ez is érdekelhet

A stresszes állapotot kísérő leggyakoribb tünet – a pszichés feszültséggel párhuzamban – a has feszülése. A stressz persze tartós, ilyenkor a puffadás-tünet is krónikussá...

Az allergia lényege tehát az immunrendszer túlérzékenysége olyan anyagokra, amelyek egészséges embereknél nem váltanak ki immunválaszt.

A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza. Vissza lehet fordítani ezt a...

Sokszor érezzük azt, hogy vitapartnerünkkel valójában nem is ugyanarról vitatkozunk.

Közkeletű hiedelem, hogy egy kis tombolással, töréssel-zúzással le lehet vezetni az agresszivitást. Csakhogy – sajnos! – ez óriási tévedés.

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás.  Három, változatosan összeállított főétkezést...