Jelenlegi hely

Miért az észak-európai országok lakói a legboldogabbak?

Az Észak-Európában taláható Dánia éveken át elnyerte a világ legboldogabb országa címet, 2017-ben azonban Norvégia vette át a vezető szerepet. 

Az összesen 5,7 millió fővel rendelkező Dánia lakói elégedettek az ország oktatási rendszerével, egészségügyével, politikai szabadságával, közbiztonságával, de még a havi keresetükkel is. Ugyanakkor azt is lényeges megemlíteni, hogy ebben az országban az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és az egész világon itt az egyik legkisebb a korrupció mértéke. A munkahelyeken biztonságban érzik magukat a dolgozók, nem tartanak attól, hogy elveszítik az állásukat, azonban ha mégis megtörténne, a munkanélküli segélyekre is nagy összeget fordít az állam.

A skandináv országok lakóit megkérdezve, egyöntetű választ kaptunk.

Nem másban, mint a teljesen más, úgynevezett skandináv mentalitásban látják boldogságuk forrását. Elégedettek az életükkel, nem próbálnak meg az élet minden területén tökéletesek lenni és megfelelni mindenkinek, hiszen tudják, hogy a boldogság belülről fakad. Mernek nagyot álmodni, azonban inkább több kisebb célt tűznek ki maguknak, hiszen ezzel a módszerrel könnyebben érik el céljaikat és ezáltal többször van sikerélményük. A skandináv emberekről fontos tudni, hogy sosem tartják vissza érzéseiket, mindig őszintén elmondják mindenkinek véleményüket – legyen az akár pozitív, akár negatív. Munkahelyükön maximálisan teljesítenek, azonban hétvégenként nem dolgoznak, hiszen úgy gondolják, a hétvége kizárólag a családról szól.  Rengeteg munkahelyen péntekenként már ebéd után vagy kora délután befejezik a munkát, és élvezik a várva várt hétvégét.

A Trendhim nevezetű dán webshop magyar munkatársát kérdeztük, igaz-e, hogy a munkahelyeken is figyelnek a szociális kapcsolatokra, aki úgy gondolja, rengeteg lehetőséget megragadnak a dánok, hogy a munkahelyeken is kellemesen, családiasan érezzék magukat az ott dolgozók. Ha van rá lehetőség, a nyári időszakban sok munkahelyen padokat és asztalokat tesznek ki az udvarra, hogy a dolgozók a friss levegőn tudjanak ebédelni, így ebéd után sokkal kipihentebben tudják folytatni a munkát. Rengeteg csapatépítő programot szerveznek, hiszen a mentalitásukból adódva nagyon fontos nekik szociális kapcsolatok megfelelő ápolása.  

Mostanában egyre több helyen találkozhatunk a “hygge” szóval, hiszen a dán kifejezés  egyre elterjedtebb lett szerte a  világon. A hygge nem más, mint boldogság, nyugodtság, meghittség – egyszóval egy jó érzés, amikor élvezed a pillanat adta örömöt. Legtöbbször a hygge kapcsán áthívják a barátaikat egy teára, süteményre vagy egy hideg, téli estén közös filmnézésre.

A Dánia szó hallatán sok embernek a rossz időjárás jut eszébe, hiszen az átlagos nyári hőmérséklet körülbelül 20 fok. Azonban a dán emberek büszkék az őseikre, akik minden körülmények között is boldogan élő vikingek voltak. Ezt a mentalitást vitték tovább a dánok, hiszen őket sem zavarja a borzasztó időjárás. Lehet esős, havas, hideg idő, a dánok mindig biciklivel járnak dolgozni, iskolába vagy akár vásárolni is. A sztereotípiákkal ellentétben a dán emberek nem magukba zárkózottak, azonban nagy tiszteletben tartják a másik magánéletét és megbecsülik a családi kapcsolatokat. Szerintük társadalmi szempontból sokkal értékesebb a magánélet tisztelete, mint hogy minden bizalmas információt megosszanak a külvilággal. (x)

Kepgaleria: 

Ez is érdekelhet

Ám úgy tűnik, mégsem tanulunk – a gyakorlatban csak ismételgetjük ugyanazokat a lépéssorokat a magunk magánéleti vagy

A nevetés endorfint szabadít fel az agyban: minél több opioid receptor található az agyban, a résztvevő annál többet nevet a kísérlet során.

Azok a nők, akiknek a férje feltűnően vonzó és jóképű, igen nagy eséllyel negatív énképpel és súlyos önbizalomproblémákkal küzdenek.

Nagyon meglepődünk, ha azt látjuk, hogy egy olyan sportágban, mint például az úszás, egy átlagos genetikával rendelkező személy kiváló teljesítményt képes elérni.

A szex nem csak kellemes, de egészségünknek is jót tesz...

A magányos emberek 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel érezték magukat fáradtnak, és kevésbé tudtak koncentrálni napközben a többi emberhez képest.