Jelenlegi hely

Szerezd meg most!

Azonnali kielégülés és komfortzóna
Az azonnali kielégülésre való törekvés emberi lényünk egyik alapvető oldala

Fogott már diétába azért, hogy egészségesebben éljen és leadjon pár kilót, de kezdeti lendülete alábbhagyott, mert nem tudott ellenállni az édességek és a finom, de hizlaló ételek csábításának? Rácsodálkozott már arra, hogy a mai tinédzserek mintha hozzánőttek volna a számítógépükhöz és az internethez, ahol intenzív virtuális társasági életet élnek, de csak ritkán mennek át a barátaikhoz? És arra, hogy miért száll fel az emberek többsége a tömött villamosra akkor is, amikor száz méterrel mögötte jön egy másik, amin bőven van hely? 

Szerző: 

A fenti, jól ismert jelenségek hátterének egyik kulcseleme az azonnali kielégülésre való törekvés, mely emberi lényünk egyik alapvető oldala. Evolúciós örökségünk, mely történetünk kezdetén túlélésünket segítette, mai világunkban kiteljesedésünk, elégedettségünk, lelki békénk és egészségünk veszélyeztetője.

Jobban járunk, ha a veszélyek mellett legalább annyi figyelmet szentelünk lehetőségeinkre is, ezért fogalmazzuk át az  előző mondatot: az önmegvalósításunk, boldogságunk felé vezető úton az azonnali kielégülést akaró oldalunk egy „kapuőr”, akit legyőzve előrébb jutunk célunk felé.

Az evolúciós pszichológia szempontjai segítenek megértenünk, miért épült be mélyen agyműködésünkbe – és így viselkedésünkbe – az azonnali kielégülésre való hajlamunk.

Ha a táplálkozás példáját nézzük, az ősi, civilizáció előtti viszonyok között a megszerzett táplálék elfogyasztásának halasztása veszteségekkel és kockázatokkal járt, ugyanis a fogyasztás késleltetésének mértékével arányosan nő a kockázata annak, hogy egy rivális fajtárs vagy csoport felbukkanjon és megkaparintsa élelmünket. Hasonló a helyzet a szexuális lehetőségekkel, vagy veszély esetén a menedéket adó helyek elfoglalásával – a késlekedés ilyenkor a szaporodási vagy túlélési esélyeket fenyegeti.

Az azonnaliság belső követelése markánsan rányomja bélyegét társadalmunkra. Gyorséttermekben (gyorsan felszívódó ételeket) eszünk, ha okostelefonunkon 3-4 másodpercnél tovább töltődik egy alkalmazás, keresünk egy gyorsabbat, a webáruházak 24 órán belüli szállításra törekednek, hogy gyorsaságukkal több fogyasztót vonzzanak magukhoz. Az autó, a kiszolgálás, a javítás, a diéta, a szolárium stb. akkor jó, ha gyors – vagy turbó. Áruházláncok olyan alkalmazásokat terveznek, melyek egy keresett árucikk helyét jelzik a vásárlónak az üzletben – megelőzve, hogy a keresésben türelmét vesztve átmenjen egy másik boltba.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2015. 2. számában olvasható

 

 

A Mindennapi Pszichológia
2018 december – 2019 januári számában
ezekről olvashat:

2018 december – 2019 január

 • Mit kockáztatsz?

  A mai kor embere irtózik a kellemetlenségektől, és – távoli őseivel ellentétben – a mindennapi életben nem is kell veszélyeket vállalnia. S mivel nem tud megküzdeni semmiért, az igazi öröm lehetőségét is elveszítette, írja Konrad Lorenz A civilizált emberiség nyolc halálos bűne című könyvében. Az emberi életet régebben jellemző „nagyszabású hullámhegyekből és -völgyekből alig észlelhető fodrozódás” lett. Ám rengetegen vannak, akik nem elégszenek meg a „fodrozódással”, és önként – ráadásul úgy tűnik, teljesen értelmetlenül – rendkívül kockázatos cselekvésekre vállalkoznak.

 • Párkapcsolati tojáshéjtánc – avagy borderline partnerrel az élet

  A párkapcsolat egy borderline személyiségzavarban szenvedő emberrel leginkább valamiféle tojáshéjtáncként írható le. Partnerének ugyanis olyan feszültségekre és kapcsolati történésekre kell felkészülnie, amelyek nem kevés szenvedést okozhatnak. A viharos párkapcsolati események hátterében (elsősorban) a borderline fél – és valamennyire partnere – korai kötődésbeli és alapvetően kedvezőtlen kapcsolati tapasztalatai állnak.

 • Aikido testnek és léleknek – a béke harcművészete

  A harcművészet szó hallatán gyakran az agresszió, a sérülések jutnak eszünkbe. De létezik egy harcművészeti ág, mely kifejezetten a békét, a nem ártást hirdeti, miközben mégis egy hatékony önvédelmi technika. Az aikidózás elősegíti a testi egészség megtartását, ugyanakkor a lélekre, pszichére gyakorolt hatásai olyan sokrétűek, hogy egyes esetekben már akár hatékonyabb lehet, mint egy pszichoterápia.

 • Rejtett üzenetek a társalgásban

  A rejtett jelentések születésének igazi terepe a társalgás világa. A társalgás sok mindent megmutat arról, milyen emberek is vagyunk – feszültek vagy lazák, körülményesek vagy rámenősek; arról, hogy mi is fontos számunkra, milyen az általános értékrendünk, s épp most a szendvics fontosabb számunkra vagy egy fiú érdeklődő tekintete; és arról is, aktuálisan milyen érzelmi állapotban vagyunk.

 • Virtuális valósággal a medve ellen

  „Hova futsz?” „Üldöz a medve!” – kiáltja kétségbeesetten az emberünk. „Milyen medve?” – hangzik a kézenfekvő kérdés. Főhősünk megáll, hátranéz – és nem ért semmit. „Ha nincs medve, nem kell futni” – gondolja, ugyanakkor érzi testében azt a feszültséget, amely vagy harcra, vagy futásra kényszerítené. Feszült, de fogalma sincs arról, miért.

ÉS MÉG:Mese egy szelfiről – A főszerkesztő előszava • A pszichológia világa • Döntés, választás, sors„A tökéletesség kényszerében élünk” • Anyád lehetnék – Korkülönbség a párkapcsolatban • Függés és függetlenségMi uraljuk a játékot – vagy a játék ural minket? Gyermekek a videojátékok bűvkörében • A ruha teszi – vagy nem teszi – az embert?Tekintsünk máshogy (is) a depresszióra! A karácsonyi nagy zabálás társadalomlélektanaA kávézás pszichológiája • Nézzünk a szavak mögé • Formát adni a lehetetlennek • Kongresszusok, konferenciák • A pszichológus válaszol

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Amikor ugyanis eszik, ő győzi le a világot, ellenkező esetben a világ győzi le őt. És ez hatalmas különbség.

Bár az evés köztudottan biológiai működésünk alapja, a mindennapokban hajlamosak vagyunk egyfajta „időrabló szükségességként” kezelni.

Mitől lesz a vérfagyasztó sikoly igazán vérfagyasztó? A válasz nem a hangerőben, hanem a frekvenciában rejlik.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma  a Kincsek a város alatt c. kiállításához kapcsolódóan irodalmi pályázatot hirdet.

A szexizmus a megkülönböztető bánásmód számtalan formáját eredményezi, szélsőséges esetben legitimizálja a nők elleni erőszakot