Jelenlegi hely

Egy tökéletes társadalom modellje van bennünk – 1. rész

Beszélgetés Kéri Györggyel, a SOTE kutatóprofesszorával
Addig vagyunk egészségesek, amíg a kommunikáció tiszta és valós. Amíg a sejtek nem hazudnak egymásnak.

A sejt elpusztítja önmagát, hogy hibás működésével, hamis jeleivel ne veszélyeztesse a rendszert magát. Minden sejtben van halálprogram, melynek külön érdekessége, hogy a sérült sejt nemcsak megöli, hanem föl is emészti önmagát, hogy ne maradjanak elhalt sejtek a szervezetben, ne keletkezzen hulla ill. bomlástermék, ezzel is védve a rendszer egészét.

Szerző: 

Az emberben rendszerbe szervezett sejttársadalom él, melyben az egyes sejt és a rendszer sokrétű és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban van egymással. Ahogy ezt egy taoista gondolat nagyon szépen megfogalmazza: a tengerben benne van a csepp és a cseppben benne van a tenger. A rendszer működésének az alapja a sejtek közötti kommunikáció. Addig vagyunk egészségesek, amíg a kommunikáció tiszta és valós. Amíg a sejtek nem hazudnak egymásnak. A kommunikáció kifejezés a communare – közössé tenni – szóból származik. S valóban ezt teszi a sejt, amikor kommunikál vagy „dönt”, vagyis az információt befogadja, reagál rá és továbbítja. Az egészséges szervezetben minden sejt végzi a maga dolgát, és minden sejt fontos. A rendszer védi a sejtet, a sejt a rendszert. Tökéletesen érvényesül az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elve – amíg a rendszer egészséges.

A jelátviteli terápia és a hozzá kapcsolódó gyógyszerkutatás egyik legfontosabb felismerése az, hogy a betegségek túlnyomó többségének a hátterében jelátviteli zavarok, hibás jelek állnak. Igaz ez nemcsak a daganatos, hanem például a fertőző betegségekre is, hiszen sok esetben a vírusok, sőt a baktériumok is beavatkoznak a sejtek jelátviteli mechanizmusaiba, átprogramozva azokat, megzavarva, károsítva a kommunikációs rendszert. De jelátviteli zavarok állnak a gyulladásos illetve számos központi idegrendszeri betegség hátterében is, mint például az érelmeszesedés, vagy az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A tumorokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az egészséges sejt a szervezetben csak akkor osztódik, ha erre a rendszerből üzenetet kap. Az üzenet a szaporodást ösztönző (proliferációs) jel – pl. az ún. növekedési faktorok – formájában érkezik, de ez nem egyetlen pillanatnyi impulzust jelent, hanem egy egész jelhálózat összehangolt működését. Ha valaki megvágja az ujját, a vágás körüli sejtek üzenetet kapnak, hogy szaporodjanak, aminek a hatására a seb beforrad. A gyógyulás után a sejtosztódás – pl. a kontakthatások miatt – leáll. (Kontakthatás: a szaporodó sejtek „érzik” a szoros érintkezéstől, hogy már elegen vannak.)

A baj akkor kezdődik, ha a sejtek további szaporodásra késztető hibás illetve hamis jeleket kapnak – akkor is, amikor már nincs szükség további osztódásra. Hamis üzenethalmaz létrejöhet például krónikus gyulladás esetében kórokozó (bacilus, gomba stb.) jelenlétében, amikor túlkompenzálás következik be, vagy akár kórokozó nélküli krónikus gyulladás esetén is, ami pl. mechanikus sejtpusztulást követő hibás reguláció következménye lehet. 

Az interjú 1. része a Mindennapi Pszichológia 2013. 3. számában olvasható

A Mindennapi Pszichológia
2018 december – 2019 januári számában
ezekről olvashat:

2018 december – 2019 január

 • Mit kockáztatsz?

  A mai kor embere irtózik a kellemetlenségektől, és – távoli őseivel ellentétben – a mindennapi életben nem is kell veszélyeket vállalnia. S mivel nem tud megküzdeni semmiért, az igazi öröm lehetőségét is elveszítette, írja Konrad Lorenz A civilizált emberiség nyolc halálos bűne című könyvében. Az emberi életet régebben jellemző „nagyszabású hullámhegyekből és -völgyekből alig észlelhető fodrozódás” lett. Ám rengetegen vannak, akik nem elégszenek meg a „fodrozódással”, és önként – ráadásul úgy tűnik, teljesen értelmetlenül – rendkívül kockázatos cselekvésekre vállalkoznak.

 • Párkapcsolati tojáshéjtánc – avagy borderline partnerrel az élet

  A párkapcsolat egy borderline személyiségzavarban szenvedő emberrel leginkább valamiféle tojáshéjtáncként írható le. Partnerének ugyanis olyan feszültségekre és kapcsolati történésekre kell felkészülnie, amelyek nem kevés szenvedést okozhatnak. A viharos párkapcsolati események hátterében (elsősorban) a borderline fél – és valamennyire partnere – korai kötődésbeli és alapvetően kedvezőtlen kapcsolati tapasztalatai állnak.

 • Aikido testnek és léleknek – a béke harcművészete

  A harcművészet szó hallatán gyakran az agresszió, a sérülések jutnak eszünkbe. De létezik egy harcművészeti ág, mely kifejezetten a békét, a nem ártást hirdeti, miközben mégis egy hatékony önvédelmi technika. Az aikidózás elősegíti a testi egészség megtartását, ugyanakkor a lélekre, pszichére gyakorolt hatásai olyan sokrétűek, hogy egyes esetekben már akár hatékonyabb lehet, mint egy pszichoterápia.

 • Rejtett üzenetek a társalgásban

  A rejtett jelentések születésének igazi terepe a társalgás világa. A társalgás sok mindent megmutat arról, milyen emberek is vagyunk – feszültek vagy lazák, körülményesek vagy rámenősek; arról, hogy mi is fontos számunkra, milyen az általános értékrendünk, s épp most a szendvics fontosabb számunkra vagy egy fiú érdeklődő tekintete; és arról is, aktuálisan milyen érzelmi állapotban vagyunk.

 • Virtuális valósággal a medve ellen

  „Hova futsz?” „Üldöz a medve!” – kiáltja kétségbeesetten az emberünk. „Milyen medve?” – hangzik a kézenfekvő kérdés. Főhősünk megáll, hátranéz – és nem ért semmit. „Ha nincs medve, nem kell futni” – gondolja, ugyanakkor érzi testében azt a feszültséget, amely vagy harcra, vagy futásra kényszerítené. Feszült, de fogalma sincs arról, miért.

ÉS MÉG:Mese egy szelfiről – A főszerkesztő előszava • A pszichológia világa • Döntés, választás, sors„A tökéletesség kényszerében élünk” • Anyád lehetnék – Korkülönbség a párkapcsolatban • Függés és függetlenségMi uraljuk a játékot – vagy a játék ural minket? Gyermekek a videojátékok bűvkörében • A ruha teszi – vagy nem teszi – az embert?Tekintsünk máshogy (is) a depresszióra! A karácsonyi nagy zabálás társadalomlélektanaA kávézás pszichológiája • Nézzünk a szavak mögé • Formát adni a lehetetlennek • Kongresszusok, konferenciák • A pszichológus válaszol

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!