Jelenlegi hely

Konferencia

Dr. Tárnok Zsanett: Az ADHD nem jár egyedül

Dr. Tárnok Zsanett: Az ADHD nem jár egyedül. Tanulási zavar, tik, magatartásproblémák

Részletek dr. Tárnok Zsanett: Az ADHD nem jár egyedül. Tanulási zavar, tik, magatartásproblémák  c. előadásából, amely a Mindennapi Pszichológia és a Vadaskert Alapítvány 2019. november 23-án rendezett „Az ADHD jellegzetességei és terápiás megközelítése” című konferenciáján hangzott el. Ha ADHD-val találkozunk, mindig gondolnunk kell valamilyen másik, vele együtt járó problémára is, közülük  leggyakoribbak: az autizmus, a tik-zavarok, a kényszer és a tanulási zavarok. 

Share

Dr. Oláh Szabina – Az ADHD gyógyításának első lépcsőfoka

Oláh Szabina – Az ADHD gyógyításának első lépcsőfoka

Részletek dr. Oláh Szabina: Az ADHD gyógyításának első lépcsőfoka: pszichoedukáció (szülők, pedagógusok tréningje) c. előadásából, amely a Mindennapi Pszichológia és a Vadaskert Alapítvány 2019. november 23-án rendezett „Az ADHD jellegzetességei és terápiás megközelítése” című konferenciáján hangzott el. A pszichoedukáció a gyógyítási folyamat nagyon fontos, első lépcsőfoka, amely a gyerekek és a szülők számára segít megismerni az ADHD-t illető gyakorlati és elméleti szempontokat, segíti a családok megbirkózási képességét.

Share

Dr. Baji Ildikó – Az ADHD tünetei: figyelemzavar? Hiperkativitás? Mindkettő?

Dr. Baji Ildikó – Az ADHD tünetei: figyelemzavar? Hiperkativitás? Mindkettő?

Részletek dr. Baji Ildikó két részből álló előadásából, amely a Mindennapi Pszichológia és a Vadaskert Alapítvány 2019. november 23-án rendezett „Az ADHD jellegzetességei és terápiás megközelítése” című konferenciáján hangzott el.

  1. rész: Az ADHD tünetei: Figyelemzavar? Hiperaktivitás? Mindkettő?
  2. rész: A diagnózis és a diagnózishoz vezető út – ADHD egy életen át

 

Dr. Baji Ildikó – gyermek és ifjúságpszichiáter szakorvos, főiskolai tanár, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi kar

 

Share

Mészáros Lőrinc László – Gyakorlati példák az ADHD-ról

Mészáros Lőrinc – Gyakorlati példák az ADHD-ról

Részletek a Mindennapi Pszichológia és a Vadaskert Alapítvány 2019. november 23-án rendezett „Az ADHD jellegzetességei és terápiás megközelítése” című konferenciáján elhangzott előadásból. Mészáros Lőrinc László tapasztalati szakértőként a személyes élettörténetéből vett példák mellett hasznos gyakorlati tanácsokat is megosztott hallgatóival.

Mészáros Lőrinc László – gyógypedagógus, szakmai vezető - „Egy másik út” Alapítvány Tanácsadó és Terápiás központ

Share

Nem elrontották – így született. Hiperaktivitás és figyelemzavar

Nem elrontották, így született – Hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD)

Dr. Nagy Péter gyermekpszichiáter előadásában – és a novemberi, illetve februári konferencián – az ADHD-val küzdő gyerekek szüleihez, a velük foglalkozó pedagógusokhoz, szakemberekhez szól.

Share

A metabolikus szindróma korszerű értelmezése

A metabolikus szindróma korszerű értelmezése

Ki ne ismerné ma már az inzulin rezisztencia, a metabolikus szindróma, a 3-as típusú diabétesz (Alzheimer kór) és a mikrobiom elnevezéseket! Sőt! Ezirányban pénzt és időt nem kímélő vizsgálatoknak vetjük alá magunkat – remélve persze, hogy bennünket mindezek a kórfolyamatok nem érintenek –, vagy éppen azért, mert abban bízunk, hogy ezáltal megismerjük majd a panaszainkért felelős okokat.

Share

Diabétesz és temperamentum kapcsolata

Diabétesz és temperamentum kapcsolata

Mi vajon az összefüggés érzelmi életünk, hangulatunk és a vércukorszintünk között? Mire figyeljünk a betegséggel kapcsolatban? Milyen hangulati-idegrendszeri tüneteknek van jelentősége a szövődmények szempontjából? A diabétesz nem fáj, ritkán okoz jól érzékelhető állapotváltozást – késői érrendszeri szövődményei viszont fatális kimenetelűek lehetnek.

Az előadás az „A mikrobiomtól a központi idegrendszerig” címmel rendezett konferencián hangzott el, amit a Mindennapi Pszichológia magazin rendezett a Szakmai Továbbképző szervezésében 2019. március 09-én.

Share

A hepatitis C vírusfertőzés neuropszichiátriai hatásai

A hepatitis C vírusfertőzés neuropszichiátriai hatásai

Mit is kezdünk az olyan általános tünetekkel, mint a levertség- és gyengeségérzés, a tartósan rossz hangulat, a figyelemzavar, vagy akár a kognitív funkciók észlelhető hanyatlása? Mik azok a tünetek, amelyekkel haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk? Kitől kérjünk tanácsot és hol érhetjük el a megfelelő szakorvosokat? Mi köze a gyengeségnek, a depressziónak és a koncentrálóképesség zavarainak a hepatitis C vírusfertőzéshez?

Share

Edukáció és „öngyógyítás” keringési betegségekben. Visszakapott életévek.

Edukáció és „öngyógyítás” keringési betegségekben. Visszakapott életévek.

Legfontosabb az egészség! – mondjuk, és közben azt gondoljuk: mekkora közhely! Viszont ha elveszítjük, már mindjárt másképp gondoljuk: mekkora igazság! A keringési betegeknek körülbelül 3 százaléka van tisztában betegsége súlyosságával, kezelési lehetőségeivel, pedig ma már rengeteg emberéletet tudnak megmenteni az orvosok. De hogy éljük le az „ajándékba kapott” éveket? Folyamatos szorongásban? Vagy visszanyert aktivitással? Mennyi múlik rajtunk és mennyi az orvoson?

Share

A pszichés egyensúly szerepe a fiatalkori allergiás betegségekben

A pszichés egyensúly szerepe a fiatalkori allergiás betegségekben

Van-e rosszabb, szorongatóbb érzés a légszomjnál? Különösen akkor, ha ezt egy gyermeknek kell elszenvednie? Mit tehet a szülő azon kívül, hogy orvosi segítséget kér? A válasz roppant egyszerű: legyen ott a gyermeke mellett. Mert a tünet ugyan a gyógyszertől múlik el – de igazi enyhülést csak a szülő adhat! Az előadásban elhangzottak lehetőséget adnak arra, hogy családi konfliktusaink mögé nézhessünk, elgondolkozzunk a saját gyermekünkkel való kapcsolatunkon, esetleg újraértékelhetjük aktuális tüneteinket vagy az arra alkalmazott terápiákat.

Share

Fájdalom és magányosság kapcsolata

Fájdalom és magányosság kapcsolata

Ugye mindannyian átéltük már a fájdalom és a magány szorongató élményét? Azt a feszültségteli állapotot, amiben azonnali megnyugtatásra vágyunk és azt kívánjuk, bárcsak lenne mellettünk valaki, aki azt mondja nekünk: „Ne félj, elmúlik!”. Úgy, mint gyermekkorunkban tette azt a jó szülő. Az előadásból megtudhatjuk, mi köze van egymáshoz a fájdalomnak és a magánynak? Mi köze van egymáshoz a társas elutasítottságnak és a szomatizációs tüneteknek? Mi köze van a túléléshez a fájdalomnak és a magánynak? Mi köze van a pszichoterápiának a fizikai fájdalom csökkentéséhez?

Share

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

Miért kap valaki Nobel-díjat, ha egész életében a muslicák párzási szokásait kutatja? Igaz-e, hogy a csillagászati ritmusok a génjeinkben vannak? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Az előadásban áttekintjük azt, hogy az alvás és a biológiai ritmusok kutatása hogyan értékelődött át a tudomány szemében és jutott el az ezotéria bélyegétől a Nobel-díjig, miközben a kutatók nem változtak. Mint ahogyan az ember sem változott… Évezredek óta ugyanazok a túlélésre kódolt, ősi mechanizmusok befolyásolják testi folyamatait és cselekvéseit. Az ember tehát nem változott – de folyton változtatott!

Share

„Hardver” vagy „szoftver” a biológiában. Sors vagy valószínűség?

„Hardver” vagy „szoftver” a biológiában. Sors vagy valószínűség?

„Kire ütött ez a gyerek?” És kire a szülő? Örök kérdés, hogy mennyi múlik a géneken és mennyi a nevelésen, illetve a környezeten? A környezeti (epigenetikai) tényezők közé tartoznak: az anyai hatás a magzati élet során, a táplálkozás, a mozgás, a fertőzések, a mérgek és a hőmérsékleti hatások. Ezek a stimulusok „szoftverként” működtetik az örökölt „hardvert”, a szüleinktől örökölt genetikai adottságok együttesét.

Share
Feliratkozás RSS - Konferencia csatornájára